Overlijden tijdens scheiding – dit moet u erover weten

overlijden bij scheiding

Wat gebeurt er als u overlijdt terwijl u in een echtscheiding verwikkeld bent?
Maakt uw partner dan aanspraak op de erfenis?

Mensen die gaan scheiden, noemen elkaar vaak al ‘exen’. Maar een echtscheiding is pas officieel wanneer deze is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Tot dat moment bent u op grond van de wet dus ook nog erfgenaam van elkaar. Dat betekent dat uw partner van u erft als u tijdens de scheiding zou komen te overlijden.

Clausule in een testament

In een testament kunt u vastleggen dat uw partner alleen erft als er ten tijde van uw overlijden geen verzoek tot echtscheiding is ingediend. Nadeel is dat dit verzoekschrift vaak aan het einde van het scheidingstraject ingediend wordt. Als alle afspraken vastliggen in het convenant. Wilt u dit voorkomen? Laat dan tijdig een testament opstellen.

Testament herzien
Gaat u scheiden en heeft u al een testament? Dan is het altijd aan te raden om deze even opnieuw onder de loep te nemen. Voldoet de inhoud ervan na de scheiding nog wel aan uw wensen? Wellicht wilt u een erfgenaam benoemen of een executeur aanwijzen die uw nalatenschap afwikkelt.

Heeft u samen kinderen? Dan kan uw (ex-)partner nog wel de wettelijk vertegenwoordiger van de kinderen zijn. Zo kan hij of zij via een omweg toch nog toegang hebben tot uw nalatenschap. Pas uw testament aan indien u dit zogeheten ‘ouderlijk vruchtgenot’ wilt uitsluiten.

Zorg voor de kinderen

Een ander aandachtspunt is de inkomenspositie van uw ex-partner. Die kan aanzienlijk wijzigen op het moment dat u na de scheiding zou komen te overlijden. Denk bijvoorbeeld aan de kinder- en/of partneralimentatie die wegvalt. Hoe ziet de inkomenssituatie van uw ex-partner (en indirect van uw kinderen) eruit, wanneer u zou komen te overlijden? Is uw ex-partner zelf in staat deze inkomensterugval op te vangen? Of dient er wellicht aanvullend iets geregeld te worden? Dit geldt uiteraard ook voor de omgekeerde situatie. Met een overlijdensrisicoverzekering op elkaars leven kunt u een inkomensterugval voorkomen.

 

Genoeg punten om te bespreken. Laat u goed informeren en leg uw nalatenschap goed vast.

 

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Vermogenstoets zorgtoeslag

De hoogte van uw vermogen is belangrijk voor de te ontvangen toeslagen. Per 1 januari 2024 mag het vermogen weer iets hoger zijn om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Lees meer
Indexatie alimentatiebedragen 2024 op 6,2%

Jaarlijks worden de bedragen voor de kinder- en partneralimentatie automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd. Voor 2024 geldt een percentage van 6,2%

Lees meer
Scheiden met een B.V.

Dit is een groot verschil met de anderen ondernemings rechtsvormen. Dit onder andere omdat een DGA – directeur groot aandeelhouder – wel een salaris ontvangt en pensioen kan opbouwen. Ook spreek je bij een B.V. over aandelen, die verdeeld of verrekend moeten worden. De B.V. in het vermogen De eigendom van een B.V. bestaat uit het bezit van de aandelen van de B.V. De werkelijke marktwaarde van het bedrijf wordt gedeeld over het aantal aandelen. Deze waarde van de aandelen […]

Lees meer