Geen afspraken mogelijk over partneralimentatie in de huwelijkse voorwaarden

De Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan in een kwestie die ons als echtscheidingsspecialisten al lang bezighield.

De Hoge Raad lag de vraag voor of het mogelijk is om vóór het huwelijk afspraken te maken over de partneralimentatie, mocht het huwelijk op termijn gaan stranden.

Wat blijkt nu: het is met de huidige wetgeving niet mogelijk om voordat je in het huwelijk treedt samen af te spreken dat mocht je ooit uit elkaar, geen gebruik zult maken van je recht op partneralimentatie.

In de huwelijkse voorwaarden kunnen dus wel afspraken worden gemaakt over de verdeling van het vermogen na scheiding, over het pensioen, maar dus niet over het afzien van partneralimentatie.

 

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

MfN onpartijdige mediator RFEA Register Financieel Echtscheidingadviseurs De Scheidingsdeskundige
Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Nieuwe berekeningsmethode partneralimentatie vanaf 2023

Vanaf 1 januari 2023 wordt ook de partneralimentatie berekend op basis van een forfaitaire woonlast. Reden: om het eenvoudiger te maken. Maar wordt het ook eenvoudiger?

Lees meer
Geen afspraken mogelijk over partneralimentatie in de huwelijkse voorwaarden

Volgens de uitspraak van de Hoge Raad is het niet mogelijk om vóór het huwelijk afstand te doen van partneralimentatie door dit in de huwelijkse voorwaarden vast te leggen.

Lees meer
Wettelijke indexering kinder- en partneralimentatie per 1.1.2023

Elke jaar dient de kinder- en partneralimentatie te worden geïndexeerd. Per 1 januari 2023 is dit percentage vastgesteld op 3,4%

Lees meer