Partneralimentatie

Als u gaat scheiden, kan het zijn dat u verplicht wordt partneralimentatie te betalen. De alimentatie is dan een financiële bijdrage in het levensonderhoud van uw toekomstige ex-partner. Partneralimentatie is alleen wettelijk geregeld als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. Als u ook kinderalimentatie betaalt, heeft deze altijd voorrang op de partneralimentatie.

Hoogte partneralimentatie

Voor de bepaling van de partneralimentatie wordt vaak gebruik gemaakt van de TREMA-normen die opgesteld zijn door de Expertgroep Alimentatienormen van de Rechtspraak. Er wordt allereerst gekeken naar de behoefte van de alimentatiegerechtigde (op basis van het inkomen tijdens het huwelijk). Vervolgens wordt gekeken in hoeverre de alimentatigerechtigde in staat is, zelf in deze behoefte te voorzien. Is dat niet het geval, dan wordt gekeken of de andere partner financiële ruimte (draagkracht) heeft om een bijdrage te leveren aan het levensonderhoud van de ander (op basis van het inkomen en de lasten na de scheiding). Dit om te kijken in hoeverre de alimentatieplichtige in de behoefte van de alimentatiegerechtigde kan voorzien. De partner die partneralimentatie ontvangt, moet hierover belasting betalen. En de partner die de alimentatie betaalt, kan dit bedrag aftrekken van de belasting.

Duur partneralimentatie

De duur van partneralimentatie ligt vooral aan het jaar waarin u die heeft afgesproken met uw ex-partner. Of wanneer de rechter de partneralimentatie heeft bepaald. Sinds 1 januari 2020 gelden nieuwe regels voor partneralimentatie.

Alimentatie bepaald of afgesproken vanaf 1 januari 2020

De maximale alimentatietermijn bedraagt de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar.

Uitzonderingen

Op de regel van maximaal vijf jaar partneralimentatie, gelden een aantal uitzonderingen:

  1. Jongste kind jonger dan 12 jaar

De alimentatie-ontvanger die voor de kinderen zorgt, houdt minimaal recht op partneralimentatie totdat het jongste kind 12 jaar is.

  1. Huwelijken langer dan vijftien jaar

Als het huwelijk langer heeft geduurd dan vijftien jaar en waarbij de alimentatie-ontvanger tien jaar voor de AOW-leeftijd zit, kan de alimentatieplicht doorlopen tot de pensioendatum.

  1. Geboren op of voor 1 januari 1970

Alimentatie-ontvangers die op of voor 1 januari 1970 geboren zijn en die langer dan vijftien jaar zijn getrouwd, hebben maximaal tien jaar recht op partneralimentatie.

Verandert uw situatie?

Bent u na uw scheiding van baan veranderd? Of heeft u een ander huis gekocht? We maken graag een nieuwe berekening voor u die rekening houdt met uw nieuwe situatie, bijvoorbeeld bij gewijzigde inkomensgegevens of andere (woon)lasten.

Neem contact op

Wilt u een gratis kennismakingsgesprek? Of heeft u een vraag?

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Vermogenstoets zorgtoeslag

De hoogte van uw vermogen is belangrijk voor de te ontvangen toeslagen. Per 1 januari 2024 mag het vermogen weer iets hoger zijn om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Lees meer
Indexatie alimentatiebedragen 2024 op 6,2%

Jaarlijks worden de bedragen voor de kinder- en partneralimentatie automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd. Voor 2024 geldt een percentage van 6,2%

Lees meer
Scheiden met een B.V.

Dit is een groot verschil met de anderen ondernemings rechtsvormen. Dit onder andere omdat een DGA – directeur groot aandeelhouder – wel een salaris ontvangt en pensioen kan opbouwen. Ook spreek je bij een B.V. over aandelen, die verdeeld of verrekend moeten worden. De B.V. in het vermogen De eigendom van een B.V. bestaat uit het bezit van de aandelen van de B.V. De werkelijke marktwaarde van het bedrijf wordt gedeeld over het aantal aandelen. Deze waarde van de aandelen […]

Lees meer