Help mijn ouders gaan scheiden en ik dan

Als je ouders gaan scheiden is dat niet leuk en kun je je een tijdlang ongelukkig voelen. Je hebt vast veel vragen, zoals waarom gaan mijn ouders uit elkaar? Wat gaat er allemaal veranderen? Waar en bij wie ga ik wonen? Moet ik naar een andere school? Is het normaal dat ik me zó boos en verdrietig voel?

Maar ook al gaan je ouders uit elkaar en zullen jullie niet samen meer in een huis wonen en niet meer samen op vakantie gaan, het zullen altijd je ouders blijven die heel veel van jou blijven houden en altijd voor je blijven zorgen. Voor veel van je vragen kun je daarom altijd bij je ouders terecht. Maar soms is het fijn om eens zelf op zoek te gaan naar informatie over ouders die gaan scheiden en hoe andere kinderen van gescheiden ouders dit ervaren.

Ik wil je daarom wijzen op de website www.villapinedo.nl. Dit is een website die speciaal gemaakt is van en voor kinderen van gescheiden ouders. Een website boordevol informatie, maar waar je ook om een buddy kunt vragen. Deze buddy is een ervaringsdeskundige: een kind van gescheiden ouders die graag zijn of haar ervaringen met je wil delen.

Op de website van de Raad voor Rechtsbijstand kun je ook veel informatie vinden voor kinderen van gescheiden ouders. Kijk maar eens op www.ouders-uit-elkaar.nl. Op deze site krijg je antwoord op vragen die specifiek bij jouw leeftijdscategorie horen.

Jouw mening telt!

Als je jonger bent dan 18 jaar zijn je ouders verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan leggen ze hun afspraken vast hoe ze samen, maar toch ieder afzonderlijk voor je willen gaan zorgen. Ze willen dit graag zo goed mogelijk voor je regelen. Daarom horen we graag van jou wat jij nu écht belangrijk vindt. Waar loop jij tegen aan? Wat zijn jouw wensen? Wat vind jij belangrijk als je ouders niet meer samen in één huis wonen? Allerlei vragen die aan bod komen tijdens een persoonlijk gesprek met jou bij ons op kantoor. Jouw ouders zullen niet bij dit gesprek aanwezig zijn, zodat je alle ruimte hebt om vragen te stellen en te vertellen wat jou bezighoudt. Het gesprek wordt begeleid door Janine, zij is pedagoge en heeft hierdoor heel veel ervaring met het voeren van gesprekken met kinderen. Ze kan heel goed luisteren en kan goed verwoorden wat jij belangrijk vindt. Ze zal ook vragen aan jou stellen. Hele gewone vragen, zoals bijvoorbeeld over hoe het nu bij je thuis gaat. Na afloop van het gesprek vertelt Janine je ouders wat jij belangrijk vindt en wat jouw wensen zijn. Dit mag je natuurlijk ook zelf tegen je ouders zeggen. Op deze manier kunnen je ouders rekening houden met jouw mening en wordt het ouderschapsplan ook écht van jullie samen.

En als je na het gesprek met Janine nog een keer met haar wilt praten, dan kan dat natuurlijk altijd. We maken dan gewoon een nieuwe afspraak. Overleg dit dan ook even met je ouders.

Kindgesprek of kinderverhoor

Ben je tussen 12 en 18 jaar? Dan krijg je altijd een uitnodiging van de rechtbank voor een kindgesprek of kinderverhoor. Je mag dan naar de rechtbank om ook daar te vertellen wat jij ervan vindt en wat jij belangrijk vindt als je ouders straks niet meer bij elkaar wonen. Het is een kort en vriendelijk gesprek waar je naartoe mag gaan. Je bent het dus niet verplicht. Wil je meer weten over het kindgesprek? Kijk dan eens op www.rechtvoorjou.nl.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Vermogenstoets zorgtoeslag

De hoogte van uw vermogen is belangrijk voor de te ontvangen toeslagen. Per 1 januari 2024 mag het vermogen weer iets hoger zijn om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Lees meer
Indexatie alimentatiebedragen 2024 op 6,2%

Jaarlijks worden de bedragen voor de kinder- en partneralimentatie automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd. Voor 2024 geldt een percentage van 6,2%

Lees meer
Scheiden met een B.V.

Dit is een groot verschil met de anderen ondernemings rechtsvormen. Dit onder andere omdat een DGA – directeur groot aandeelhouder – wel een salaris ontvangt en pensioen kan opbouwen. Ook spreek je bij een B.V. over aandelen, die verdeeld of verrekend moeten worden. De B.V. in het vermogen De eigendom van een B.V. bestaat uit het bezit van de aandelen van de B.V. De werkelijke marktwaarde van het bedrijf wordt gedeeld over het aantal aandelen. Deze waarde van de aandelen […]

Lees meer