Alimentatieverplichting

U heeft besloten om te gaan scheiden, maar na een echtscheiding blijft de verplichting bestaan om voor elkaar en ook eventuele kinderen te zorgen. Dit heet ‘onderhoudsplicht’. Aan deze plicht wordt voldaan als u mee betaalt aan de kosten van levensonderhoud, de zogenaamde ‘alimentatie’. Er zijn twee soorten alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. Voor de kinderen bent u beiden, naar draagkracht, onderhoudsplichtig. Met partneralimentatie draagt degene met het hoogste inkomen bij aan de kosten van het levensonderhoud voor de partner met het laagste inkomen.

Alimentatieberekening

Als u wilt kunnen wij voor u een losse alimentatieberekening maken. Dit kan tijdens de scheidingsprocedure zijn, als u graag een second opinion wenst. Samen met u controleren wij alle bedragen die ingevoerd zijn of moeten worden voor een juiste berekening en leggen u de consequenties daarvan uit.  Daarnaast kan er tijdens de alimentatieverplichting een nieuwe berekening gewenst zijn, omdat de financiële omstandigheden van u of uw partner veranderd zijn. Wij maken dan graag voor u een nieuwe berekening op basis van de nieuwe situatie. Dit kan voor zowel de kinderalimentatie als de partneralimentatie.

Indexering van alimentaties

Ingevolge artikel 402a van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW) worden de bij rechterlijke uitspraak of bij overeenkomst vastgestelde bedragen voor levensonderhoud jaarlijks met ingang van 1 januari automatisch met een bepaald percentage gewijzigd. Het percentage, waarmee bedragen voor levensonderhoud met ingang van 1 januari 2024 worden verhoogd, is vastgesteld op 6,2 %.

Heeft u meer vragen over alimentatieverplichting, alimentatie indexering of kinderalimentatie? Neem dan contact op met Roche Scheidingsdeskundigen.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Vermogenstoets zorgtoeslag

De hoogte van uw vermogen is belangrijk voor de te ontvangen toeslagen. Per 1 januari 2024 mag het vermogen weer iets hoger zijn om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Lees meer
Indexatie alimentatiebedragen 2024 op 6,2%

Jaarlijks worden de bedragen voor de kinder- en partneralimentatie automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd. Voor 2024 geldt een percentage van 6,2%

Lees meer
Scheiden met een B.V.

Dit is een groot verschil met de anderen ondernemings rechtsvormen. Dit onder andere omdat een DGA – directeur groot aandeelhouder – wel een salaris ontvangt en pensioen kan opbouwen. Ook spreek je bij een B.V. over aandelen, die verdeeld of verrekend moeten worden. De B.V. in het vermogen De eigendom van een B.V. bestaat uit het bezit van de aandelen van de B.V. De werkelijke marktwaarde van het bedrijf wordt gedeeld over het aantal aandelen. Deze waarde van de aandelen […]

Lees meer