Een scheiding aanvragen, hoe doe je dat?

Je scheiding wordt aangevraagd doordat de advocaat het verzoekschrift daartoe indient bij de rechtbank. De rechtbank neemt het verzoekschrift in behandeling en stuurt de beschikking naar de advocaat. De advocaat kan met deze beschikking de echtscheiding laten inschrijven bij de Gemeente. Op dat moment is de echtscheiding definitief. Maar hoe kom je zover tot dat verzoekschrift? Dat kan op 2 manieren:

 

Samen scheiding aanvragen

Op het moment dat jullie nog goed samen in overleg zijn, kunnen jullie samen het echtscheidingsproces ingaan en een gemeenschappelijk verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Je kunt hiervoor een mediator of een advocaatmediator inschakelen. Deze mediator of advocaatmediator doorloopt samen met jullie alle stappen die nodig zijn om de echtscheiding aan te vragen. Als er minderjarige kinderen zijn, dan zal er een ouderschapsplan moeten worden opgesteld. Daarna komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: vermogensverdeling, pensioen, alimentatie en alle fiscaliteiten rondom een echtscheiding. Als alle afspraken gemaakt zijn, worden deze vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Samen met convenant en het eventuele ouderschapsplan, wordt het verzoekschrift door de advocaat ingediend bij de rechtbank.

 

Alleen scheiding aanvragen

Als het niet lukt om er samen uit te komen, kan een advocaat ook een eenzijdig verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Dit kan doordat je partner helemaal niet wil scheiden of omdat het niet lukt om samen een convenant op te stellen met de gezamenlijke afspraken. De rechter zal altijd beide partijen de mogelijkheid bieden om verweer te voeren. Maar uiteindelijk zal de rechter de echtscheiding uitspreken, ook als 1 van de partijen het niet eens is met de scheiding.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Vermogenstoets zorgtoeslag

De hoogte van uw vermogen is belangrijk voor de te ontvangen toeslagen. Per 1 januari 2024 mag het vermogen weer iets hoger zijn om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Lees meer
Indexatie alimentatiebedragen 2024 op 6,2%

Jaarlijks worden de bedragen voor de kinder- en partneralimentatie automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd. Voor 2024 geldt een percentage van 6,2%

Lees meer
Scheiden met een B.V.

Dit is een groot verschil met de anderen ondernemings rechtsvormen. Dit onder andere omdat een DGA – directeur groot aandeelhouder – wel een salaris ontvangt en pensioen kan opbouwen. Ook spreek je bij een B.V. over aandelen, die verdeeld of verrekend moeten worden. De B.V. in het vermogen De eigendom van een B.V. bestaat uit het bezit van de aandelen van de B.V. De werkelijke marktwaarde van het bedrijf wordt gedeeld over het aantal aandelen. Deze waarde van de aandelen […]

Lees meer