Neem tijd voor financiële en fiscale afspraken tijdens scheiding

Onderstaand artikel van de Belastingdienst trok mijn aandacht. Hoezo maken 7 op de 10 stellen geen financiële afspraken tijdens het scheidingsproces? Voor mij is dit onbegrijpelijk. De checklist die de Belastingdienst daarbij aanbiedt, is een handig hulpmiddel.

Ik zie het als een belangrijke taak voor de mediator, die het echtpaar begeleidt tijdens de scheiding. Hen te wijzen op alle financiële en fiscale mogelijkheden en valkuilen. Want een scheiding regel je maar één keer.

Je wilt geen financiële of fiscale tegenvallers krijgen, die je vooraf had kunnen voorkomen. Ik help door zaken samen te bespreken en schriftelijk goed vast te leggen. Ik leid je stap voor stap door het oerwoud aan regels en wetgeving.

Slechts 3 op de 10 stellen maakt vóór de scheiding financiële afspraken

Uit onderzoek (29 juli tot en met 4 augustus 2021) van de Belastingdienst blijkt dat slechts 3 op de 10 stellen vooraf financiële afspraken op papier heeft gezet. Het maken en vastleggen van financiële afspraken tijdens een scheiding is niet verplicht, maar wel aan te raden. De Belastingdienst biedt daarom een scheiden-checklist aan, waarmee je op een rij zet wat je aan belastingen en toeslagen moet regelen als je gaat scheiden.

Hypotheekrenteaftrek

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 3 gescheiden stellen geen afspraken maakt over het verrekenen van eventueel te ontvangen of terug te betalen toeslagen. Ook maakt 4 op de 10 stellen geen afspraken over de verdeling van de hypotheekrenteaftrek van hun gezamenlijke koophuis.

Toeslagen

Check ook of je (nog) recht hebt op toeslagen. Iets wat een kwart van de scheiders niet uitzoekt tijdens of vlak na de scheiding. Dat is zonde, want uit de peiling blijkt dat mensen na de scheiding vaker toeslagen ontvangen dan voor de scheiding (45% versus 37%). Je kunt nieuwe toeslagen aanvragen zodra je geen toeslagpartner meer bent met je ex-partner. Een kwart van de scheiders weet dit niet, laat het onderzoek zien.

Scheiden-checklist

Maak de persoonlijke scheiden-checklist.

Veel aanvullende informatie is te vinden op belastingdienst.nl/scheiden. Zo zet je op een rij welke belastingen en toeslagen je moet regelen.

 

Bron: Belastingdienst

 

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Vermogenstoets zorgtoeslag

De hoogte van uw vermogen is belangrijk voor de te ontvangen toeslagen. Per 1 januari 2024 mag het vermogen weer iets hoger zijn om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Lees meer
Indexatie alimentatiebedragen 2024 op 6,2%

Jaarlijks worden de bedragen voor de kinder- en partneralimentatie automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd. Voor 2024 geldt een percentage van 6,2%

Lees meer
Scheiden met een B.V.

Dit is een groot verschil met de anderen ondernemings rechtsvormen. Dit onder andere omdat een DGA – directeur groot aandeelhouder – wel een salaris ontvangt en pensioen kan opbouwen. Ook spreek je bij een B.V. over aandelen, die verdeeld of verrekend moeten worden. De B.V. in het vermogen De eigendom van een B.V. bestaat uit het bezit van de aandelen van de B.V. De werkelijke marktwaarde van het bedrijf wordt gedeeld over het aantal aandelen. Deze waarde van de aandelen […]

Lees meer