Wat is de impact van corona op gescheiden ouders

Het zijn rare tijden. Iedereen moet zoveel als mogelijk thuis blijven. Als ouder ben je aan het thuiswerken en heb je misschien nog een volle agenda. Daarnaast zijn ook de kinderen thuis van school en moeten wellicht begeleid worden in hun huiswerk. In de afgelopen weken denk ik vaak aan die ouders, die naast hun eigen werk er een volledige dagtaak bij krijgen nu de kinderen ook thuis zijn. Dit kan de nodige spanningen opleveren. En dan de ouder die er alleen voor staat, omdat hij / zij gescheiden is. Maar wat betekent het coronavirus nog meer voor gescheiden ouders?

De zorgregeling

In het ouderschapsplan heeft u als ouder een zorgregeling opgenomen. Bij het opstellen van deze zorgregeling bent u er vanuit gegaan dat de kinderen gewoon naar school gaan, behalve de vakanties dan. Maar nu zijn de kinderen thuis en gaat het werk gewoon door. Dit is geen reden om de reguliere zorgregeling niet door te laten lopen. De kinderen kunnen gewoon gehaald of gebracht worden naar de andere ouder.

Het kan echter zijn dat de ene ouder wat flexibeler is dan de andere ouder. Ga dan met elkaar in overleg en pas de zorgregeling indien nodig tijdelijk aan. Ook is het goed om alvast in overleg te gaan voor het geval alles nog langer gaat duren dan 28 april of dat er toch nog een volledige lock down komt. En wat als uzelf of een van de kinderen het coronavirus krijgt of verschijnselen hiervan heeft. Hoe gaat de zorgregeling er dan uit zien? Ga met elkaar in overleg en wees flexibel in deze bizarre tijd.

Partner- of kinderalimentatie aanpassen

Door het coronavirus kan uw inkomen tijdelijk terugvallen. Er zijn door de overheid verschillende noodregelingen getroffen. Ondanks dat, kan uw inkomen toch behoorlijk terugvallen, bijvoorbeeld als u een zzp-er bent. Zowel een verlaging van het inkomen van de alimentatiegerechtigde als een verlaging van het inkomen van de alimentatieplichtige, kan om een herberekening vragen van de afgesproken kinder en/of partneralimentatie. U kunt dit in onderling overleg samen bespreken hoe hiermee om te gaan. Ook kunt u een mediator vragen voor een herberekening van de alimentatie en deze tijdelijk aanpassen.

Op het moment dat in de toekomst het inkomen weer hersteld en stabiel is, kunt u weer overstappen naar de oorspronkelijke situatie.

Overleg Overleg Overleg

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ‘blijf overleggen met elkaar’. Zo zult u nog tegen veel meer zaken aanlopen, waar u niet meteen een oplossing voor heeft. Dit geldt voor u, maar ook voor uw ex-partner. Belangrijk is dat u samen in overleg blijft en samen creatief en flexibel blijft mee denken in oplossingen. Zo kunnen er ondanks of dankzij het coronavirus wellicht weer mooie samenwerkingen ontstaan.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Vermogenstoets zorgtoeslag

De hoogte van uw vermogen is belangrijk voor de te ontvangen toeslagen. Per 1 januari 2024 mag het vermogen weer iets hoger zijn om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Lees meer
Indexatie alimentatiebedragen 2024 op 6,2%

Jaarlijks worden de bedragen voor de kinder- en partneralimentatie automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd. Voor 2024 geldt een percentage van 6,2%

Lees meer
Scheiden met een B.V.

Dit is een groot verschil met de anderen ondernemings rechtsvormen. Dit onder andere omdat een DGA – directeur groot aandeelhouder – wel een salaris ontvangt en pensioen kan opbouwen. Ook spreek je bij een B.V. over aandelen, die verdeeld of verrekend moeten worden. De B.V. in het vermogen De eigendom van een B.V. bestaat uit het bezit van de aandelen van de B.V. De werkelijke marktwaarde van het bedrijf wordt gedeeld over het aantal aandelen. Deze waarde van de aandelen […]

Lees meer