Huwelijkse voorwaarden en scheiding

Bent u gehuwd in gemeenschap van goederen? Of heeft u huwelijkse voorwaarden laten opstellen? Behoort u bij deze laatste groep, dan behoort u tot de groep van 25% van de gehuwde Nederlanders. Vervolgens is het de vraag: watvoor huwelijkse voorwaarden heeft u? Heeft u  toevallig een periodiek verrekenbeding? Dan is het verstandig om even door te lezen.

Waarom een periodiek verrekenbeding?

Het idee van een periodiek verrekenbeding is eigenlijk subliem. U heeft ieder uw eigen vermogen en blijft dat ook zo behouden tijdens het huwelijk. Wat u tijdens het huwelijk doet, is het jaarlijks verrekenen van de ‘overgespaarde inkomsten’. Dit betekent dat u samen de huishoudelijke kosten betaalt en wat u aan het einde van het jaar aan inkomsten nog over heeft, wordt gelijk verdeeld. Eerlijk toch? Zo behoudt ieder zijn eigen vermogen en de daaraan gekoppelde waardestijging of -daling hiervan.

Periodiek verrekenbeding uitgevoerd?

Maar…… heeft u dit ieder jaar zo met elkaar besproken en administratief verwerkt? Helaas tref ik in mijn praktijk aan dat dit zelden tot nooit gebeurd. En dan kan bij een niet-uitgevoerd periodiek verrekenbeding de ene partner in bepaalde gevallen aanspraak maken op verrekening van de helft van de waarde van het vermogen van de andere partner die eigenaar is van dat vermogen. Dit geldt voor het gehele aanwezige vermogen ten tijde van de scheiding! Let wel: De andere partner behoudt wel zijn eigen vermogen, maar de waarde zal moeten worden verrekend. Dit kan bij scheiding dus tot hele vervelende situaties leiden. Zeker als een van de partners een eigen onderneming heeft en de waarde van deze onderneming door 2 moet worden gedeeld met alle problemen voor de continuiteit van de onderneming van dien. En stel dat u het samen toch redelijk vindt om een andere verdeling af te spreken, dan kan de fiscus om de hoek komen kijken met een aanslag voor de schenkbelasting. Alleen als de partner-eigenaar kan bewijzen dat zijn vermogen voortgekomen is uit niet-overgespaard inkomen, blijft dit vermogen buiten schot.

Voorgaande kan ook van toepassing zijn bij een eigen woning die van een van de partners is en waarbij bijvoorbeeld afgelost is op de hypotheek vanuit het gemeenschappelijk vermogen. Daarnaast speelt hierbij ook de vraag wie al die jaren de hypotheekrente-aftrek genoten heeft. Belangrijk als een of beide partners een nieuwe woning gaat kopen.

Dus wat te doen?

Mocht u ooit in het verleden huwelijkse voorwaarden hebben opgesteld, bekijk deze dan nog eens goed. Vaak staat het allemaal zo ambtelijk omschreven, zodat u niet begrijpt wat er precies staat. Raadpleeg dan eens een deskundige. Dit kan zijn uw accountant, uw financieel adviseur of de notaris. Ook uw huwelijkse voorwaarden zijn aan onderhoud onderhevig. Wat staat er in de huwelijkse voorwaarden? En wat betekent dit voor u? Wilt u dit nog zo? Of denkt u na zo vele jaren huwelijk er anders over? Zijn er betere alternatieven? Regel dit dan nu, zodat mocht u ooit bij mij aan tafel komen, niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Een scheiding aanvragen, hoe doe je dat?

Je kunt op 2 manieren je echtscheiding aanvragen. Samen en in goed onderling overleg met een gemeenschappelijk verzoekschrift met hulp van een mediator of alleen met een eenzijdig verzoekschrift met hulp van een advocaat.

Lees meer
Einde Samenwonen

Ook bij samenwonen is het belangrijk om goede afspraken te maken. Dit geldt bij aanvang van het samenwonen, maar ook bij einde samenwonen. Lees hier meer over in dit artikel.

Lees meer
Register Erkend Scheidingsadviseur

Register Erkend Scheidingsadviseur. Corrien Roche staat ingeschreven in het Register en is zich bewust van het belang om in echtscheidingswereld altijd op de hoogte te zijn van de laatste wetgeving en actualiteiten.

Lees meer