Is scheiden de beste oplossing

Natuurlijk kan ik op deze vraag niet direct het juiste antwoord geven. Maar als er scheurtjes in je huwelijk komen, ga je je afvragen of het verstandig is om bij elkaar te blijven. Absoluut geen gemakkelijke keuze, zeker als er thuiswonende kinderen bij betrokken zijn. Elke relatie kent zijn ups en downs, maar is dat dan een reden om uit elkaar te gaan?

In mijn praktijk zie ik zelden echtparen, die samen op dezelfde tijd besloten hebben om uit elkaar te gaan. Vaak is de ene partner al verder in het proces dan de ander; hij/zij twijfelt al een tijd voordat de partner deelgenoot wordt van de twijfels. Dit verschil wordt duidelijker op het moment dat die ene partner al een nieuwe relatie heeft. Er zijn enkele stappen die je kunt nemen om meer inzicht te krijgen in de vraag of scheiden de beste oplossing is.

Ongelukkig in je huwelijk

Elke relatie kent zijn goede en slechte tijden. Je zult je de vraag moeten stellen wat overheerst. Mocht je concluderen dat je meer ongelukkig bent in het huwelijk, dan is het belangrijk om actie te ondernemen.

‘Scheiden of blijven?’ daar kun je over nadenken, maar het is beter is om eerst alles in het werk te zetten om het huwelijk te redden. Een scheiding is zowel geestelijk als financieel erg zwaar.

Welke stappen kun je zetten om je huwelijk te redden

Belangrijk is om je twijfels bespreekbaar te maken met je partner. Vertel dat je je niet meer gelukkig voelt binnen jullie relatie. Geef aan wat je dwars zit of waarom je denkt dat alles niet meer zo lekker loopt. Bij verstoorde huwelijken ligt het probleem vaak bij de communicatie. Er wordt genoeg gesproken over allerlei huishoudelijke zaken. Zeker als je druk bent met je werk en je gezinsleven, wat veel tijd en energie opslokt. Maar ga eens samen met je partner in alle rust een goed gesprek aan: welke verwachtingen hebben jullie in je relatie en hoe kunnen jullie dit realiseren. Maak goede afspraken en evalueer regelmatig.

Leidt het gesprek niet tot de gewenste resultaten of komen jullie er niet samen uit, schakel dan hulp in. Iemand die jullie kan begeleiden. Een relatietherapeut helpt om de communicatie weer op gang te brengen en kan ervoor zorgen dat jullie elkaar beter leren begrijpen.

 

Wanneer scheiden de beste oplossing is

Als jullie na de relatietherapie nog steeds niet tot elkaar zijn gekomen, kan een scheiding de beste oplossing zijn. Bij elkaar blijven zonder liefde en de relatie in stand houden om financiële onzekerheden te voorkomen, is een slechte keuze. Financieel wordt niemand beter van een scheiding, maar als de liefde weg is en dit ook niet meer te herstellen is, kan iemand heel ongelukkig worden binnen het gezin.

Na een scheiding is het inderdaad lastig om één gezin op te splitsen in twee huishoudens, maar dat is een op te lossen probleem. Zit je in deze situatie? Probeer je relatie te verbeteren of besluit alleen verder te gaan.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

MfN onpartijdige mediator RFEA Register Financieel Echtscheidingadviseurs
Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Geen afspraken mogelijk over partneralimentatie in de huwelijkse voorwaarden

Volgens de uitspraak van de Hoge Raad is het niet mogelijk om vóór het huwelijk afstand te doen van partneralimentatie door dit in de huwelijkse voorwaarden vast te leggen.

Lees meer
Wettelijke indexering kinder- en partneralimentatie per 1.1.2023

Elke jaar dient de kinder- en partneralimentatie te worden geïndexeerd. Per 1 januari 2023 is dit percentage vastgesteld op 3,4%

Lees meer
Pensioen: wie krijgt wat na een scheiding?

Pensioen: wie krijgt wat na een scheiding? Gaan u en uw partner uit elkaar? Dan is het belangrijk stil te staan bij het pensioen. U kunt dat namelijk op verschillende manieren regelen en verdelen. Een paar zaken om bij stil te staan. Ouderdomspensioen In de huidige Wet verevening pensioenen bij scheiding (WVPS) is geregeld dat de helft van het oudedagspensioen – dat tijdens het huwelijk (of geregistreerd partnerschap) is opgebouwd – “verevend” dient te worden. Dit betekent dat u beiden […]

Lees meer