Is scheiden de beste oplossing

Natuurlijk kan ik op deze vraag niet direct het juiste antwoord geven. Maar als er scheurtjes in je huwelijk komen, ga je je afvragen of het verstandig is om bij elkaar te blijven. Absoluut geen gemakkelijke keuze, zeker als er thuiswonende kinderen bij betrokken zijn. Elke relatie kent zijn ups en downs, maar is dat dan een reden om uit elkaar te gaan?

In mijn praktijk zie ik zelden echtparen, die samen op dezelfde tijd besloten hebben om uit elkaar te gaan. Vaak is de ene partner al verder in het proces dan de ander; hij/zij twijfelt al een tijd voordat de partner deelgenoot wordt van de twijfels. Dit verschil wordt duidelijker op het moment dat die ene partner al een nieuwe relatie heeft. Er zijn enkele stappen die je kunt nemen om meer inzicht te krijgen in de vraag of scheiden de beste oplossing is.

Ongelukkig in je huwelijk

Elke relatie kent zijn goede en slechte tijden. Je zult je de vraag moeten stellen wat overheerst. Mocht je concluderen dat je meer ongelukkig bent in het huwelijk, dan is het belangrijk om actie te ondernemen.

‘Scheiden of blijven?’ daar kun je over nadenken, maar het is beter is om eerst alles in het werk te zetten om het huwelijk te redden. Een scheiding is zowel geestelijk als financieel erg zwaar.

Welke stappen kun je zetten om je huwelijk te redden

Belangrijk is om je twijfels bespreekbaar te maken met je partner. Vertel dat je je niet meer gelukkig voelt binnen jullie relatie. Geef aan wat je dwars zit of waarom je denkt dat alles niet meer zo lekker loopt. Bij verstoorde huwelijken ligt het probleem vaak bij de communicatie. Er wordt genoeg gesproken over allerlei huishoudelijke zaken. Zeker als je druk bent met je werk en je gezinsleven, wat veel tijd en energie opslokt. Maar ga eens samen met je partner in alle rust een goed gesprek aan: welke verwachtingen hebben jullie in je relatie en hoe kunnen jullie dit realiseren. Maak goede afspraken en evalueer regelmatig.

Leidt het gesprek niet tot de gewenste resultaten of komen jullie er niet samen uit, schakel dan hulp in. Iemand die jullie kan begeleiden. Een relatietherapeut helpt om de communicatie weer op gang te brengen en kan ervoor zorgen dat jullie elkaar beter leren begrijpen.

 

Wanneer scheiden de beste oplossing is

Als jullie na de relatietherapie nog steeds niet tot elkaar zijn gekomen, kan een scheiding de beste oplossing zijn. Bij elkaar blijven zonder liefde en de relatie in stand houden om financiële onzekerheden te voorkomen, is een slechte keuze. Financieel wordt niemand beter van een scheiding, maar als de liefde weg is en dit ook niet meer te herstellen is, kan iemand heel ongelukkig worden binnen het gezin.

Na een scheiding is het inderdaad lastig om één gezin op te splitsen in twee huishoudens, maar dat is een op te lossen probleem. Zit je in deze situatie? Probeer je relatie te verbeteren of besluit alleen verder te gaan.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

MfN onpartijdige mediator RFEA Register Financieel Echtscheidingadviseurs
Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Heeft u de pensioenuitvoerder geïnformeerd na de scheiding?

Zo nee, dan kan dit grote problemen opleveren Na 1 mei 1995 gescheiden, dan is de kans groot dat de pensioenen verevend moesten worden. Vaak zijn er echter geen (duidelijke) afspraken gemaakt over het pensioen of de afspraken zijn niet binnen twee jaar doorgegeven aan de pensioenuitvoerder. De uitvoerder keert het pensioen in deze situatie uitsluitend uit aan diegene die het pensioen heeft opgebouwd. Een ex-echtgenoot houdt echter wel recht op zijn of haar deel van het pensioen. Maar het […]

Lees meer
Wet Pensioenverdeling uitgesteld

De nieuwe Wet Pensioenverdeling bij scheiding zou op 1 juli 2022 ingaan. Het was al lang de vraag ‘hoe gaan ze dit halen?’ Er is dan ook besloten om de wet uit te stellen. Zoals het er nu uitziet, wordt de nieuwe Wet pas op 1 januari 2027 geïntroduceerd. Hiervoor zijn twee argumenten: De pensioenuitvoerders kunnen hierdoor in de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel rekening houden met de aanpassingen die volgen uit het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding. Uitstel voorkomt dat […]

Lees meer
Initiatiefwetsvoorstel ‘gezamenlijk gezag door erkenning’ aangenomen

Niet gehuwd of geregistreerd partnerschap Als ouders op het moment dat een kind wordt geboren niet gehuwd of geregistreerd partner zijn, dan heeft alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag. De andere ouder moet, samen met de moeder, een verzoek doen voor het verkrijgen van het gezamenlijke gezag. Het aanvragen van het gezag wordt door ongehuwde ouders regelmatig vergeten Dit gebeurt in de meeste gevallen onbewust en onbedoeld. Het gevolg is dat één ouder geen gezag heeft over zijn of […]

Lees meer