Gescheiden ouders tips

Op deze pagina staan meer dan 10 tips voor gescheiden ouders over het maken van zorgafspraken. Heeft u behoefte aan tips? Lees de gescheiden ouders tips dan hieronder of neem vrijblijvend contact met ons op.

 • Blijf als ouders met elkaar communiceren over uw kind, ook na uw echtscheiding. Het geeft uw kind een goed gevoel als u positief contact hebt met elkaar.
 • Laat uw kind merken dat u het belangrijk vindt dat uw kind een goede band met de vader én de moeder heeft. Kinderen zijn heel loyaal aan hun ouders. Het is verwarrend en frustrerend als zij worden belemmerd om van beide ouders te mogen houden.
 • Praat positief over de andere ouder in het bijzijn van uw kind en zorg ervoor dat anderen in hun omgeving, zoals bijvoorbeeld opa en oma, dat ook doen. Kinderen houden van beide ouders. Afkeuring van één ouder ervaren kinderen als een indirecte afkeuring van henzelf.
 • Bereid uw kind rustig en positief voor op contact met de andere ouder. Geef uw kind bijvoorbeeld de tijd om eigen spulletjes uit te zoeken die hij of zij graag mee wil nemen naar de andere ouder. Een foto van de andere ouder bij de ene ouder is ook heel belangrijk voor uw kind. Wens uw kind bij het afscheid veel plezier bij de andere ouder en vertel wanneer uw kind weer bij u terugkomt. Geef uw kind, bij binnenkomst, de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving. Vaste rituelen rondom de overdracht naar de andere ouder bieden uw kinderen houvast.
 • Wissel als ouders bij de overdracht van uw kind praktische en positieve informatie over uw kind uit.
 • Neem de tijd als uw kind weer terugkomt van de andere ouder. Luister met oprechte belangstelling naar de verhalen en belevenissen bij de andere ouder. Reageer positief tot neutraal op deze verhalen.
 • Oordeel en reageer niet meteen als uw kind negatieve verhalen over zijn belevenissen bij de andere ouder vertelt. Bespreek dit eerst met de andere ouder en kom daar later eventueel bij uw kind op terug.
 • Plan met regelmaat gesprekken tussen u en uw toekomstige ex-partner om over uw kind te praten. Allerlei zaken met betrekking tot uw kind en de opvoeding kunnen dan aan bod komen. Kies hier een rustig moment voor uit.
 • Stem belangrijke (huis)regels en rituelen zoveel mogelijk met elkaar af. Als er verschillen zijn, leg deze dan uit aan uw kind. Kwalificeer deze verschillen niet, maar respecteer ze.
 • Geef uw kind de gelegenheid om tussentijds contact op te nemen met de andere ouder. Het lot van kinderen van gescheiden ouders is dat zij altijd één van hun ouders moeten missen. Het zal uw kind een vertrouwder gevoel geven als u toestaat dat hij of zij contact op mag nemen met de ouder waar hij of zij op dat moment niet verblijft.
 • Informeer en overleg met de andere ouder over medische aangelegenheden, schoolresultaten en andere belangrijke gebeurtenissen van uw kind. Het is belangrijk dat u beiden op de hoogte bent van zaken die spelen in het leven van uw kind. Zo kunt u uw kind beter ondersteunen.
 • Overleg vooraf met de andere ouder als uw kind activiteiten heeft in de tijd dat hij of zij bij de andere ouder verblijft. U kunt niet beslissen over de tijd van de andere ouder.
 • Bespreek veranderingen in het leven van uw kind of in uw gezinssituatie eerst met de andere ouder voordat u deze met uw kind bespreekt.
Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Opnieuw aandacht voor kortere duur partneralimentatie

Al meerdere jaren loopt de discussie over de wettelijke duur van de partneralimentatie. Nu zijn er opnieuw plannen om de duur van de partneralimentatie in te korten.

Lees meer
Wie stapt er tegenwoordig nog in het huwelijksbootje?

Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenwonen? Belangrijk is om van tevoren goed samen te overleggen wat voor jullie van belang is. De verschillen zijn groot en soms ook ingewikkeld, dus laat je goed informeren voordat je een keuze maakt.

Lees meer
Scheiden en eigen woning

Als je gaat scheiden is de eigen woning vaak een belangrijk onderdeel in het echtscheidingsproces. Het heeft vaak emotionele waarde, maar is ook geld waard en zal verdeeld moeten worden. Er zijn veel mogelijkheden om samen tot goede afspraken te komen. Een goede adviseur is hierbij essentieel.

Lees meer