Voorkom de klassieke fouten bij een scheiding

Een echtscheiding brengt het huwelijk terug tot een zakelijke transactie. In plaats van een gezamenlijke toekomst heeft ieder nu weer een eigen doel, ook financieel. Dat levert nieuwe kansen op, maar kan tussen ex-partners ook voor grote ruzies over geldzaken zorgen. Gemiddeld scheiden jaarlijks tussen de 30.000 en 35.000 stellen. Daarnaast gaan in diezelfde periode zo’n 70.000 samenwoners uit elkaar.

Hierna vijf klassieke fouten die ik als financieel planner in mijn dagelijkse adviespraktijk tegenkom en waarvoor ik mijn scheidende cliënten probeer te behoeden.

  1. Niet inschakelen van een specialist

    Het eerste punt is dat geen echtscheidingsspecialist en/of financieel planner wordt ingeschakeld. Dit is meestal wel nodig. Even snel online scheiden of via een snelle indiening door een advocaat betekent veelal dat belangrijke fiscale, financiële en juridische stappen vergeten worden. Na een scheiding kan een onverwachte belastingaanslag, een verkeerd berekende alimentatie of vermogensdeling of een verkeerd uitpakkende omgangsregeling ongewenste gevolgen hebben. En probeer het dan maar eens terug te draaien.

  2. Zich laten verleiden tot een vechtscheiding

    Het tweede punt kan zijn dat de ex-partners in een vechtscheiding terechtkomen. Een vechtscheiding kost veel negatieve energie, duurt onnodig lang en kost zodoende veel meer geld. Bij veel vechtscheidingen zijn de kinderen het onderwerp van de strijd. Zij worden dan ook vaak als machtsmiddel ingezet onder het mom: ‘als jij niet toegeeft, mag je de kinderen niet zien’. Een scheiding die niet goed verloopt kan kinderen voor het leven tekenen. Een specialist, zoals de gecertificeerd financieel planner, kan u helpen om een vechtscheiding te voorkomen.

  3. Het laat op de hoogte stellen van de kinderen

    Een derde veelvoorkomende situatie is dat ouders hun kinderen veel te laat op de hoogte brengen van de scheiding. Kinderen voelen ook op jonge leeftijd vaak al aan dat er iets aan de hand is. Nog erger is het als zij het van anderen horen. Voorkom dit. Wacht tot het besluit van scheiden definitief is en breng het kind hiervan op de hoogte, zodat hij of zij zich erop kan voorbereiden. Praat verder veel met het kind over bijvoorbeeld waar hij of zij gaat wonen.

  4. Zich laten beïnvloeden door ongevraagd advies

    De vierde klassieker is dat ouders, andere familieleden, vrienden en kennissen zich met de scheiding gaan bemoeien en deze hierdoor eerder bemoeilijken dan vergemakkelijken. Zeker als er kinderen in het spel zijn en het gaat om de totstandkoming en de uitvoering van het ouderschapsplan. Een goedbedoelde ‘bemoei-opmerking’ kan ervoor zorgen dat een ex-partner gaat twijfelen aan zijn eigen gevoel en beslissingen. Beter is om dit te voorkomen en diegene te bedanken voor zijn of haar steun en goedbedoelde adviezen, maar te benadrukken dat diegene erop moeten vertrouwen dat de ex-partner die gaat scheiden het juiste doet en kan terugvallen op professionele ondersteuning.

  5. Zelf online de alimentatie berekenen

    Via verschillende websites kunnen gratis alimentatieberekeningen worden gemaakt. In de meeste gevallen is de rekenmethode sterk versimpeld. Dit kan leiden tot verkeerde uitkomsten. Laat een dergelijke berekening altijd doen door een specialist aangezien het financieel belang wat ermee gemoeid is erg groot is. Voorkom deze veelgemaakte fout.

Uiteraard zijn er nog veel meer klassieke fouten die betrokkenen maken. Een gecertificeerd financieel planner helpt u om deze fouten te voorkomen.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Vermogenstoets zorgtoeslag

De hoogte van uw vermogen is belangrijk voor de te ontvangen toeslagen. Per 1 januari 2024 mag het vermogen weer iets hoger zijn om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Lees meer
Indexatie alimentatiebedragen 2024 op 6,2%

Jaarlijks worden de bedragen voor de kinder- en partneralimentatie automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd. Voor 2024 geldt een percentage van 6,2%

Lees meer
Scheiden met een B.V.

Dit is een groot verschil met de anderen ondernemings rechtsvormen. Dit onder andere omdat een DGA – directeur groot aandeelhouder – wel een salaris ontvangt en pensioen kan opbouwen. Ook spreek je bij een B.V. over aandelen, die verdeeld of verrekend moeten worden. De B.V. in het vermogen De eigendom van een B.V. bestaat uit het bezit van de aandelen van de B.V. De werkelijke marktwaarde van het bedrijf wordt gedeeld over het aantal aandelen. Deze waarde van de aandelen […]

Lees meer