Net gescheiden en belastingaangifte doen

aangifte scheiden

Zo doet u aangifte over het jaar van scheiding

In 2021 gescheiden? Dan moet u en uw ex-partner voortaan afzonderlijk de belastingaangifte doen. Maar dit jaar hoéft dat nog niet.

Als jullie vorig jaar uit elkaar zijn gegaan, kunnen jullie er nog één keer voor kiezen om samen aangifte te doen. Jullie mogen dus doen alsof jullie het hele jaar fiscaal partners zijn geweest. Dit heeft als voordeel dat jullie de inkomsten en aftrekposten nog gunstig kunnen verdelen. Dat is doorgaans voor beide partijen voordeliger. Jullie kunnen er ook voor kiezen om nu al apart aangifte te doen. Met inkomsten en aftrekposten kan dan niet meer geschoven worden.

Een paar aandachtspunten bij het doen van de aangifte:

  • Hypotheekrenteaftrek. Of de hypotheekrente van de woning nog aftrekbaar is na de scheiding, hangt van verschillende zaken af. Wie betaalt de rente, wie woont in de woning en wat is erover afgesproken in het convenant?
  • Toeslagen. Wellicht heeft u na de scheiding recht op een toeslag. Zo kan het zijn dat u vanwege de nieuwe financiële situatie aanspraak kunt maken op het Kindgebonden Budget. Dat kan overigens alleen wanneer de andere ouder op een ander adres staat ingeschreven. Het is in ieder geval de moeite waard om uit te zoeken waar u recht op heeft. Belangrijk: bij de aangifte kan de verdeling van inkomsten en vermogen invloed hebben op de hoogte van de toeslagen.
  • Eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van jullie woning die bij het belastbaar inkomen wordt opgeteld. In sommige gevallen moet het eigenwoningforfait (deels) opgeven worden als ontvangen partneralimentatie. Dit geldt bijvoorbeeld als u in de woning bent blijven wonen terwijl uw ex-partner (nog deels) eigenaar is.
  • Partneralimentatie. Wanneer er afspraken zijn gemaakt over partneralimentatie, heeft dat gevolgen voor de belastingaangifte.
    Betaalt u partneralimentatie? Dan is die aftrekbaar bij de aangifte.
    Ontvangt u partneralimentatie? Dan moet u die opgeven als inkomen. Gemaakte kosten om partneralimentatie te krijgen, mag u eenmalig aftrekken. Hiervoor moet u wel een factuur kunnen overleggen. Belangrijk: de partneralimentatie die u ontvangt, kan gevolgen hebben voor uw recht op toeslagen.

Iedere scheiding en iedere situatie is uniek. De materie is complex en de emoties zijn nog vers. Laat u bij de aangifte dus altijd bijstaan door uw financieel echtscheidingsadviseur.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

MfN onpartijdige mediator RFEA Register Financieel Echtscheidingadviseurs
Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Wet Pensioenverdeling uitgesteld

De nieuwe Wet Pensioenverdeling bij scheiding zou op 1 juli 2022 ingaan. Het was al lang de vraag ‘hoe gaan ze dit halen?’ Er is dan ook besloten om de wet uit te stellen. Zoals het er nu uitziet, wordt de nieuwe Wet pas op 1 januari 2027 geïntroduceerd. Hiervoor zijn twee argumenten: De pensioenuitvoerders kunnen hierdoor in de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel rekening houden met de aanpassingen die volgen uit het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding. Uitstel voorkomt dat […]

Lees meer
Initiatiefwetsvoorstel ‘gezamenlijk gezag door erkenning’ aangenomen

Niet gehuwd of geregistreerd partnerschap Als ouders op het moment dat een kind wordt geboren niet gehuwd of geregistreerd partner zijn, dan heeft alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag. De andere ouder moet, samen met de moeder, een verzoek doen voor het verkrijgen van het gezamenlijke gezag. Het aanvragen van het gezag wordt door ongehuwde ouders regelmatig vergeten Dit gebeurt in de meeste gevallen onbewust en onbedoeld. Het gevolg is dat één ouder geen gezag heeft over zijn of […]

Lees meer
Net gescheiden en belastingaangifte doen

Zo doet u aangifte over het jaar van scheiding In 2021 gescheiden? Dan moet u en uw ex-partner voortaan afzonderlijk de belastingaangifte doen. Maar dit jaar hoéft dat nog niet. Als jullie vorig jaar uit elkaar zijn gegaan, kunnen jullie er nog één keer voor kiezen om samen aangifte te doen. Jullie mogen dus doen alsof jullie het hele jaar fiscaal partners zijn geweest. Dit heeft als voordeel dat jullie de inkomsten en aftrekposten nog gunstig kunnen verdelen. Dat is […]

Lees meer