Net gescheiden en belastingaangifte doen

aangifte-scheiden

Zo doet u aangifte over het jaar van scheiding

In 2021 gescheiden? Dan moet u en uw ex-partner voortaan afzonderlijk de belastingaangifte doen. Maar dit jaar hoéft dat nog niet.

Als jullie vorig jaar uit elkaar zijn gegaan, kunnen jullie er nog één keer voor kiezen om samen aangifte te doen. Jullie mogen dus doen alsof jullie het hele jaar fiscaal partners zijn geweest. Dit heeft als voordeel dat jullie de inkomsten en aftrekposten nog gunstig kunnen verdelen. Dat is doorgaans voor beide partijen voordeliger. Jullie kunnen er ook voor kiezen om nu al apart aangifte te doen. Met inkomsten en aftrekposten kan dan niet meer geschoven worden.

Een paar aandachtspunten bij het doen van de aangifte:

  • Hypotheekrenteaftrek. Of de hypotheekrente van de woning nog aftrekbaar is na de scheiding, hangt van verschillende zaken af. Wie betaalt de rente, wie woont in de woning en wat is erover afgesproken in het convenant?
  • Toeslagen. Wellicht heeft u na de scheiding recht op een toeslag. Zo kan het zijn dat u vanwege de nieuwe financiële situatie aanspraak kunt maken op het Kindgebonden Budget. Dat kan overigens alleen wanneer de andere ouder op een ander adres staat ingeschreven. Het is in ieder geval de moeite waard om uit te zoeken waar u recht op heeft. Belangrijk: bij de aangifte kan de verdeling van inkomsten en vermogen invloed hebben op de hoogte van de toeslagen.
  • Eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van jullie woning die bij het belastbaar inkomen wordt opgeteld. In sommige gevallen moet het eigenwoningforfait (deels) opgeven worden als ontvangen partneralimentatie. Dit geldt bijvoorbeeld als u in de woning bent blijven wonen terwijl uw ex-partner (nog deels) eigenaar is.
  • Partneralimentatie. Wanneer er afspraken zijn gemaakt over partneralimentatie, heeft dat gevolgen voor de belastingaangifte.
    Betaalt u partneralimentatie? Dan is die aftrekbaar bij de aangifte.
    Ontvangt u partneralimentatie? Dan moet u die opgeven als inkomen. Gemaakte kosten om partneralimentatie te krijgen, mag u eenmalig aftrekken. Hiervoor moet u wel een factuur kunnen overleggen. Belangrijk: de partneralimentatie die u ontvangt, kan gevolgen hebben voor uw recht op toeslagen.

Iedere scheiding en iedere situatie is uniek. De materie is complex en de emoties zijn nog vers. Laat u bij de aangifte dus altijd bijstaan door uw financieel echtscheidingsadviseur.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Einde Samenwonen

Ook bij samenwonen is het belangrijk om goede afspraken te maken. Dit geldt bij aanvang van het samenwonen, maar ook bij einde samenwonen. Lees hier meer over in dit artikel.

Lees meer
Register Erkend Scheidingsadviseur

Register Erkend Scheidingsadviseur. Corrien Roche staat ingeschreven in het Register en is zich bewust van het belang om in echtscheidingswereld altijd op de hoogte te zijn van de laatste wetgeving en actualiteiten.

Lees meer
Scheiden en een eigen bedrijf

Ben je ondernemer en ga je scheiden of ben je de partner van de ondernemer, dan is het belangrijk om een deskundige in te schakelen die je op de juiste wijze kan begeleiden. Want een eigen bedrijf kan op alle vlakken van een echtscheiding meespelen.

Lees meer