Net gescheiden en belastingaangifte doen

aangifte-scheiden

Zo doet u aangifte over het jaar van scheiding

In 2021 gescheiden? Dan moet u en uw ex-partner voortaan afzonderlijk de belastingaangifte doen. Maar dit jaar hoéft dat nog niet.

Als jullie vorig jaar uit elkaar zijn gegaan, kunnen jullie er nog één keer voor kiezen om samen aangifte te doen. Jullie mogen dus doen alsof jullie het hele jaar fiscaal partners zijn geweest. Dit heeft als voordeel dat jullie de inkomsten en aftrekposten nog gunstig kunnen verdelen. Dat is doorgaans voor beide partijen voordeliger. Jullie kunnen er ook voor kiezen om nu al apart aangifte te doen. Met inkomsten en aftrekposten kan dan niet meer geschoven worden.

Een paar aandachtspunten bij het doen van de aangifte:

  • Hypotheekrenteaftrek. Of de hypotheekrente van de woning nog aftrekbaar is na de scheiding, hangt van verschillende zaken af. Wie betaalt de rente, wie woont in de woning en wat is erover afgesproken in het convenant?
  • Toeslagen. Wellicht heeft u na de scheiding recht op een toeslag. Zo kan het zijn dat u vanwege de nieuwe financiële situatie aanspraak kunt maken op het Kindgebonden Budget. Dat kan overigens alleen wanneer de andere ouder op een ander adres staat ingeschreven. Het is in ieder geval de moeite waard om uit te zoeken waar u recht op heeft. Belangrijk: bij de aangifte kan de verdeling van inkomsten en vermogen invloed hebben op de hoogte van de toeslagen.
  • Eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van jullie woning die bij het belastbaar inkomen wordt opgeteld. In sommige gevallen moet het eigenwoningforfait (deels) opgeven worden als ontvangen partneralimentatie. Dit geldt bijvoorbeeld als u in de woning bent blijven wonen terwijl uw ex-partner (nog deels) eigenaar is.
  • Partneralimentatie. Wanneer er afspraken zijn gemaakt over partneralimentatie, heeft dat gevolgen voor de belastingaangifte.
    Betaalt u partneralimentatie? Dan is die aftrekbaar bij de aangifte.
    Ontvangt u partneralimentatie? Dan moet u die opgeven als inkomen. Gemaakte kosten om partneralimentatie te krijgen, mag u eenmalig aftrekken. Hiervoor moet u wel een factuur kunnen overleggen. Belangrijk: de partneralimentatie die u ontvangt, kan gevolgen hebben voor uw recht op toeslagen.

Iedere scheiding en iedere situatie is uniek. De materie is complex en de emoties zijn nog vers. Laat u bij de aangifte dus altijd bijstaan door uw financieel echtscheidingsadviseur.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

MfN onpartijdige mediator RFEA Register Financieel Echtscheidingadviseurs
Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Scheiden van een partner met een eigen onderneming

In het scheidingsproces komen naast alle emoties veel financiële aspecten aan bod die ingewikkeld kunnen zijn. En als uw partner een eigen onderneming heeft, kan het nog ingewikkelder worden. Waar moet u op letten? En wat is belangrijk. Getrouwd in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden? Allereerst is het belangrijk om te kijken hoe u gehuwd bent. Is dat in gemeenschap van goederen, dan valt het bedrijf van uw partner ook in deze gemeenschap. Het maakt hierbij niet uit […]

Lees meer
Wet bedrag ineens – pensioen

Vanaf juli 2023 kunnen pensioengerechtigden ervoor kiezen om op de pensioeningangsdatum maximaal 10% van het opgebouwde pensioen ineens te laten uitkeren. Dit kan tot problemen leiden bij mensen die gaan scheiden of al gescheiden zijn.   Wet bedrag ineens Uit onderzoek is gebleken dat pensioengerechtigden in de beginjaren van hun pensionering hogere uitgaven hebben dan de jaren erna. De overheid heeft willen inspelen op deze extra bestedingsbehoefte door meer flexibiliteit aan te bieden in de vorm van de ‘Wet bedrag […]

Lees meer
Overlijden tijdens scheiding – dit moet u erover weten

Wat gebeurt er als u overlijdt terwijl u in een echtscheiding verwikkeld bent? Maakt uw partner dan aanspraak op de erfenis? Mensen die gaan scheiden, noemen elkaar vaak al ‘exen’. Maar een echtscheiding is pas officieel wanneer deze is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Tot dat moment bent u op grond van de wet dus ook nog erfgenaam van elkaar. Dat betekent dat uw partner van u erft als u tijdens de scheiding zou komen te overlijden. […]

Lees meer