Geen afspraken mogelijk over partneralimentatie in de huwelijkse voorwaarden

De Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan in een kwestie die ons als echtscheidingsspecialisten al lang bezighield.

De Hoge Raad lag de vraag voor of het mogelijk is om vóór het huwelijk afspraken te maken over de partneralimentatie, mocht het huwelijk op termijn gaan stranden.

Wat blijkt nu: het is met de huidige wetgeving niet mogelijk om voordat je in het huwelijk treedt samen af te spreken dat mocht je ooit uit elkaar, geen gebruik zult maken van je recht op partneralimentatie.

In de huwelijkse voorwaarden kunnen dus wel afspraken worden gemaakt over de verdeling van het vermogen na scheiding, over het pensioen, maar dus niet over het afzien van partneralimentatie.

 

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Vermogenstoets zorgtoeslag

De hoogte van uw vermogen is belangrijk voor de te ontvangen toeslagen. Per 1 januari 2024 mag het vermogen weer iets hoger zijn om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Lees meer
Indexatie alimentatiebedragen 2024 op 6,2%

Jaarlijks worden de bedragen voor de kinder- en partneralimentatie automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd. Voor 2024 geldt een percentage van 6,2%

Lees meer
Scheiden met een B.V.

Dit is een groot verschil met de anderen ondernemings rechtsvormen. Dit onder andere omdat een DGA – directeur groot aandeelhouder – wel een salaris ontvangt en pensioen kan opbouwen. Ook spreek je bij een B.V. over aandelen, die verdeeld of verrekend moeten worden. De B.V. in het vermogen De eigendom van een B.V. bestaat uit het bezit van de aandelen van de B.V. De werkelijke marktwaarde van het bedrijf wordt gedeeld over het aantal aandelen. Deze waarde van de aandelen […]

Lees meer