Scheiden en eigen woning

In mijn gesprekken met klanten, merk ik dat de gezamenlijke woning een belangrijk onderdeel vormt bij de scheiding. Je woont er niet alleen, maar je hebt er ook herinneringen. De woning biedt veiligheid en zekerheid in een onzekere tijd. Zeker als er kinderen bij betrokkken zijn. Aan de andere kant is de woning geld waard. En de waarde hiervan zal verdeeld moeten worden.

Hoe woning verdelen bij scheiding

Als je gehuwd bent in gemeenschap van goederen, dan heeft iedereen recht op de helft van de waarde van de woning minus de hypotheek. Wanneer je gehuwd bent op huwelijkse voorwaarden kan de verdeling anders liggen. Ook kan het zo zijn dat één van de partners geïnvesteerd heeft in de woning met zijn privé-vermogen. Dan is er sprake van een vergoeding die de ene partner van de andere partner moet ontvangen voor het het geïnvesteerde vermogen.

Verkopen of uitkopen

Stel dat je dus gehuwd bent in gemeenschap van goederen en je hebt recht op de helft van de overwaarde, dan blijft de vraag ‘maar wie gaat er blijven wonen?’. Tijdens de echtscheiding bestaat vaak de wens dat een van de partners kan blijven wonen. Een woning die je samen gekocht hebt in het verleden, moet nu overgenomen worden door een van beiden. Maar is dat dan ook financieel haalbaar? Vaak is dit niet meteen te zeggen, omdat naast het inkomen ook het wel/niet ontvangen of betalen van partneralimentatie van belang is.

Als het niet haalbaar is om de woning door een van beiden over te nemen op basis van een gelijke verdeling, kan er nog gekeken worden of er andere zaken op een andere manier verrekend kunnen worden (bijvoorbeeld door te kijken naar het pensioen of de alimentatie), waardoor de woning toch nog door een van de partners kan worden overgenomen.

Als dit alles niet lukt of als geen van beiden in de woning wil blijven wonen, zal de woning verkocht gaan worden.

Eerst scheiden of eerst huis verkopen

Als een van de partners de ander uitkoopt, zijn deze twee processen nauw in elkaar verweven. De bank wil voor het uitkopen van de partner het convenant of vaststellingsovereenkomst ontvangen, de beschikking van de rechtbank én de inschrijving van de scheiding in de Burgerlijke Stand. Daarnaast zal duidelijk moeten zijn of de financiering haalbaar is op één inkomen voordat je dit vastlegt in het convenant. Een goede samenwerking tussen de mediator of advocaat en de bank is daarom een duidelijke pré.

Ga je samen het huis verkopen

Voor de scheidingsprocedure maakt het niet uit of je eerst je woning verkoopt of niet. Een snelle verkoop kan fijn zijn om duidelijkheid te hebben over de verkoopopbrengst. Alleen de aankoop van een nieuwe woning zal ná de scheiding moeten zijn, omdat je op alleen jouw naam kunt kopen als de echtscheiding is ingeschreven in de Burgelijke Stand.

Zoals je kunt lezen vormt de eigen woning een belangrijk onderdeel binnen het echtscheidingsproces. Laat je daarom goed informeren wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

MfN onpartijdige mediator RFEA Register Financieel Echtscheidingadviseurs
Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Heeft u de pensioenuitvoerder geïnformeerd na de scheiding?

Zo nee, dan kan dit grote problemen opleveren Na 1 mei 1995 gescheiden, dan is de kans groot dat de pensioenen verevend moesten worden. Vaak zijn er echter geen (duidelijke) afspraken gemaakt over het pensioen of de afspraken zijn niet binnen twee jaar doorgegeven aan de pensioenuitvoerder. De uitvoerder keert het pensioen in deze situatie uitsluitend uit aan diegene die het pensioen heeft opgebouwd. Een ex-echtgenoot houdt echter wel recht op zijn of haar deel van het pensioen. Maar het […]

Lees meer
Wet Pensioenverdeling uitgesteld

De nieuwe Wet Pensioenverdeling bij scheiding zou op 1 juli 2022 ingaan. Het was al lang de vraag ‘hoe gaan ze dit halen?’ Er is dan ook besloten om de wet uit te stellen. Zoals het er nu uitziet, wordt de nieuwe Wet pas op 1 januari 2027 geïntroduceerd. Hiervoor zijn twee argumenten: De pensioenuitvoerders kunnen hierdoor in de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel rekening houden met de aanpassingen die volgen uit het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding. Uitstel voorkomt dat […]

Lees meer
Initiatiefwetsvoorstel ‘gezamenlijk gezag door erkenning’ aangenomen

Niet gehuwd of geregistreerd partnerschap Als ouders op het moment dat een kind wordt geboren niet gehuwd of geregistreerd partner zijn, dan heeft alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag. De andere ouder moet, samen met de moeder, een verzoek doen voor het verkrijgen van het gezamenlijke gezag. Het aanvragen van het gezag wordt door ongehuwde ouders regelmatig vergeten Dit gebeurt in de meeste gevallen onbewust en onbedoeld. Het gevolg is dat één ouder geen gezag heeft over zijn of […]

Lees meer