Scheiden van een partner met een eigen onderneming

Scheiden van een partner met een eigen onderneming

In het scheidingsproces komen naast alle emoties veel financiële aspecten aan bod die ingewikkeld kunnen zijn. En als uw partner een eigen onderneming heeft, kan het nog ingewikkelder worden. Waar moet u op letten? En wat is belangrijk.

Getrouwd in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden?

Allereerst is het belangrijk om te kijken hoe u gehuwd bent. Is dat in gemeenschap van goederen, dan valt het bedrijf van uw partner ook in deze gemeenschap. Het maakt hierbij niet uit of uw partner een eenmanszaak heeft of een B.V.
Bent u gehuwd op huwelijkse voorwaarden, dan zal gekeken moeten worden welke afspraken gemaakt zijn over de onderneming. Mogelijk blijft de onderneming bij de partner, maar kan het wel zo zijn dat de waarde van de onderneming moet worden verrekend. Het is dus belangrijk om goed de huwelijkse voorwaarden te bestuderen.

Waardering onderneming

Mocht de waarde van de onderneming moeten worden verrekend of verdeeld, dan volgt hieruit de vraag: hoe gaan we deze waarde vaststellen? Hiervoor zijn verschillende methodes mogelijk afhankelijk van de grootte en de aard van de onderneming. Vaak worden hier onafhankelijke specialisten bij betrokken om een correcte waarde vast te stellen.

Alimentatie

De onderneming speelt ook een belangrijke rol bij het vaststellen van de kinder- en partneralimentatie. Want het is tenslotte de onderneming waaruit het inkomen wordt gegenereerd. Dit is is ingewikkelder dan bij iemand in loondienst, waar een vast inkomen van toepassing is. Het inkomen uit een onderneming kan fluctueren. Daarom wordt het inkomen vaak bepaald uit een gemiddelde van minimaal de afgelopen 3 en soms zelfs 5 jaar. Daarnaast wordt er gekeken of er incidentele inkomsten of uitgaven zijn geweest, die niet meegenomen moeten worden omdat ze incidenteel waren. Bij een B.V. kan de ondernemer naast zijn maandelijkse inkomen, ook geld uit de onderneming opnemen vanuit zijn rekeningcourant-directie. Of is er nog meer inkomen door een dividenduitkering. U zult begrijpen dat het belangrijk is om de jaarcijfers en IB-aangiftes goed te kunnen lezen en te interpreteren.

Continuïteit onderneming

Bovenal is het belangrijk dat de continuïteit van de onderneming gewaarborgd blijft. Zowel bij de verdeling of de verrekening van de onderneming alsook bij de alimentatieberekening, staat voorop dat de onderneming niet in de problemen komt. Dit is van belang voor de ondernemer, maar uiteindelijk ook voor de partner. In goed onderling overleg zullen afspraken moeten worden gemaakt, die voor beiden naar tevredenheid leiden en voor beiden de mogelijkheid bieden om weer een positieve nieuwe weg in te slaan.

Schakel dus hulp in van een financieel deskundige op het gebied van scheiden bij ondernemers. Ik kan u hier bij helpen. Of zoek een adviseur in uw eigen omgeving. Klik hier.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

MfN onpartijdige mediator RFEA Register Financieel Echtscheidingadviseurs
Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Scheiden van een partner met een eigen onderneming

In het scheidingsproces komen naast alle emoties veel financiële aspecten aan bod die ingewikkeld kunnen zijn. En als uw partner een eigen onderneming heeft, kan het nog ingewikkelder worden. Waar moet u op letten? En wat is belangrijk. Getrouwd in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden? Allereerst is het belangrijk om te kijken hoe u gehuwd bent. Is dat in gemeenschap van goederen, dan valt het bedrijf van uw partner ook in deze gemeenschap. Het maakt hierbij niet uit […]

Lees meer
Wet bedrag ineens – pensioen

Vanaf juli 2023 kunnen pensioengerechtigden ervoor kiezen om op de pensioeningangsdatum maximaal 10% van het opgebouwde pensioen ineens te laten uitkeren. Dit kan tot problemen leiden bij mensen die gaan scheiden of al gescheiden zijn.   Wet bedrag ineens Uit onderzoek is gebleken dat pensioengerechtigden in de beginjaren van hun pensionering hogere uitgaven hebben dan de jaren erna. De overheid heeft willen inspelen op deze extra bestedingsbehoefte door meer flexibiliteit aan te bieden in de vorm van de ‘Wet bedrag […]

Lees meer
Overlijden tijdens scheiding – dit moet u erover weten

Wat gebeurt er als u overlijdt terwijl u in een echtscheiding verwikkeld bent? Maakt uw partner dan aanspraak op de erfenis? Mensen die gaan scheiden, noemen elkaar vaak al ‘exen’. Maar een echtscheiding is pas officieel wanneer deze is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Tot dat moment bent u op grond van de wet dus ook nog erfgenaam van elkaar. Dat betekent dat uw partner van u erft als u tijdens de scheiding zou komen te overlijden. […]

Lees meer