Hoe werkt scheiden met een eigen bedrijf?

Als u een eigen bedrijf heeft, is een scheiding altijd complexer dan dat u in loondienst bent. Voor wat betreft de vermogensverdeling, zult u moeten weten of u over de waarde van uw bedrijf moet afrekenen met uw toekomstige ex-partner. De wijze waarop u gehuwd bent, speelt hierbij een belangrijke rol. Als u in gemeenschap van goederen bent gehuwd, dan is het bedrijf van u beiden. Bent u gehuwd op huwelijkse voorwaarden, dan zal moeten worden gekeken naar de redactie van deze huwelijkse voorwaarden; in hoeverre zal de waarde van het bedrijf moeten worden verrekend? En in hoeverre is er met het vermogen van uw partner geïnvesteerd in uw bedrijf?

Ook voor het vaststellen van het inkomen, geeft een eigen bedrijf altijd meer discussie dan een loondienstverband. Wat het inkomen was tijdens de huwelijkse periode kan over het algemeen goed worden bepaald. Maar wat wordt het inkomen na de huwelijkse periode? Is dit te vergelijken met het verleden? Of werkte uw partner mee in het bedrijf en moet u daarvoor nu iemand in dienst gaan nemen? Of heeft u kinderen en kiest u voor co-ouderschap, waardoor u minder tijd in de onderneming kunt besteden en daardoor minder inkomsten kunt genereren? Belangrijk is om dit goed samen te overleggen en in kaart te brengen wat de consequenties zijn.

Tot slot kan ook het pensioen een rol spelen bij een eigen bedrijf. Bij een werknemer in loondienst wordt er via de werkgever pensioen opgebouwd, maar hoe zit dat in uw bedrijf? Heeft u uw pensioen extern verzekerd of zit er nog een pensioenpot in uw onderneming?

Meer dan genoeg punten voor overleg. Het kost allemaal meer tijd om alles goed in kaart te brengen en samen de goede beslissingen te nemen. Aan de andere kant biedt het ook weer veel mogelijkheden om tot passende oplossingen te komen door zaken uit te kunnen ruilen, zodat ieder krijgt wat hij/zij belangrijk vindt. Maatwerk dus!

Terug naar alle vragen

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Een scheiding aanvragen, hoe doe je dat?

Je kunt op 2 manieren je echtscheiding aanvragen. Samen en in goed onderling overleg met een gemeenschappelijk verzoekschrift met hulp van een mediator of alleen met een eenzijdig verzoekschrift met hulp van een advocaat.

Lees meer
Einde Samenwonen

Ook bij samenwonen is het belangrijk om goede afspraken te maken. Dit geldt bij aanvang van het samenwonen, maar ook bij einde samenwonen. Lees hier meer over in dit artikel.

Lees meer
Register Erkend Scheidingsadviseur

Register Erkend Scheidingsadviseur. Corrien Roche staat ingeschreven in het Register en is zich bewust van het belang om in echtscheidingswereld altijd op de hoogte te zijn van de laatste wetgeving en actualiteiten.

Lees meer