Hoe werkt scheiden met een kind?

Scheiden is niet alleen voor u een impactvolle gebeurtenis in uw leven, maar ook voor uw kind(eren). Het is dan ook heel belangrijk om samen met uw partner uw kinderen tijdig en goed te informeren over uw voorgenomen scheiding. Betrek uw kinderen bij het proces. Laat merken dat u naar ze luistert en dat ook zij inbreng hebben in hun leven na de scheiding.

Onze ervaring is dat kinderen heel loyaal zijn aan hun ouders, dus houdt daar rekening mee. En schakel eventueel een deskundige in die u samen begeleidt in dit lastige traject.

Als u nog minderjarige kinderen heeft (leeftijd tot 18 jaar) én u hebt samen het ouderlijk gezag over uw kind(eren), dan bent u wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan maakt u samen afspraken over de zorg en de opvoeding van uw kinderen. Ook komen afspraken in het ouderschapsplan te staan over de kosten van de kinderen en hoe u deze kosten gaat verdelen.

Heeft u jongmeerderjarige kinderen (van 18 tot 21 jaar), dan is een ouderschapsplan niet meer verplicht. U blijft wel onderhoudsplichtig voor uw kind, dat wil zeggen dat u verplicht blijft om bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud en studie. Het maakt daarbij niet uit of uw kinderen nog thuis wonen of op kamers zitten. U bent er dus nog steeds verantwoordelijk voor dat uw kinderen onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgen. Er verandert dus niets op het moment dat uw kinderen 18 jaar worden, behalve dan dat u de bijdrage dan direct aan uw kind moet betalen, tenzij hier weer andere afspraken over gemaakt zijn in het ouderschapsplan of convenant.

Graag wil ik u doorverwijzen naar meer informatie op onze website met tips over ‘hoe vertel ik het mijn kinderen‘, het ouderschapsplan, onze begeleiding en een uitgebreide literatuurlijst voor ouders en kinderen. Ook is er een deel op onze website gereserveerd met informatie speciaal voor de kinderen.

Terug naar alle vragen

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Vermogenstoets zorgtoeslag

De hoogte van uw vermogen is belangrijk voor de te ontvangen toeslagen. Per 1 januari 2024 mag het vermogen weer iets hoger zijn om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Lees meer
Indexatie alimentatiebedragen 2024 op 6,2%

Jaarlijks worden de bedragen voor de kinder- en partneralimentatie automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd. Voor 2024 geldt een percentage van 6,2%

Lees meer
Scheiden met een B.V.

Dit is een groot verschil met de anderen ondernemings rechtsvormen. Dit onder andere omdat een DGA – directeur groot aandeelhouder – wel een salaris ontvangt en pensioen kan opbouwen. Ook spreek je bij een B.V. over aandelen, die verdeeld of verrekend moeten worden. De B.V. in het vermogen De eigendom van een B.V. bestaat uit het bezit van de aandelen van de B.V. De werkelijke marktwaarde van het bedrijf wordt gedeeld over het aantal aandelen. Deze waarde van de aandelen […]

Lees meer