Wat moet ik regelen om te kunnen scheiden?

Als u wilt gaan scheiden, moet er heel veel geregeld worden. Het begint met het uitspreken naar uw partner dat u wilt gaan scheiden. Wees er daarbij van bewust dat de ene partner altijd verder in het proces zit dan de andere partner.

Samen maakt u een keuze voor een mediator om uw echtscheiding te gaan begeleiden. Deze mediator leidt u stap voor stap door het echtscheidingsproces. Als u minderjarige kinderen heeft, bent u verplicht een ouderschapsplan op te stellen. U zult uw kinderen ook moeten betrekken bij het opstellen van dit plan. Het moment waarop u de kinderen gaat vertellen dat u gaat scheiden en de manier waarop is erg belangrijk voor de kinderen. Voor tips kunt u elders kijken op onze website.

Na het ouderschapsplan gaat u samen met de mediator kijken hoe u uw vermogen wilt gaan verdelen, welke afspraken u gaat maken met betrekking tot uw opgebouwde ouderdoms- en partnerpensioen en tot slot zal de alimentatie moeten worden berekend. Dit alles zal onder begeleiding van de mediator tot stand komen, die vervolgens voor u het echtscheidingsconvenant kan opstellen. Nadat het convenant is getekend, kan het worden ingediend bij de Rechtbank. De Rechtbank doet na een aantal weken een uitspraak, waarna u vervolgens de echtscheidingsbeschikking ontvangt. Deze beschikking moet worden ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand, waarna uw echtscheiding definitief is.

Daarnaast zult u een aantal praktische zaken moeten regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Organiseren ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid of afspraken in het kader van de verkoop van de woning;
  • Het wijzigen van bankrekeningen;
  • Het aanpassen van verzekeringen. Dit kan zijn het aanpassen van de begunstiging van een levensverzekering, maar ook het aanpassen van de schadeverzekeringen. De huidige schadeverzekeringen zullen door één van beiden worden voortgezet. De ander zal tijdig zelf verzekeringen moeten aanvragen, bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering, een inboedelverzekering en eventueel een opstalverzekering. En ook zal de zorgverzekering moeten worden aangepast;
  • De pensioenfondsen informeren omtrent de gemaakte afspraken uit het convenant;
  • Het aanvragen van de toeslagen waar u recht op heeft;
  • Het aanpassen van de voorlopige teruggave bij de belastingdienst;
  • Een afspraak maken met de notaris om de scheiding te bespreken in relatie tot de inhoud van uw testament;
  • Aanpassen abonnementen, wachtwoorden etcetera.

Let op deze lijst kan aangevuld worden met uw persoonlijke wensen en afspraken.
Voor een handig overzicht van alles wat u moet regelen, kunt u ook eens kijken op de website van Rijksoverheid.

Terug naar alle vragen

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Een scheiding aanvragen, hoe doe je dat?

Je kunt op 2 manieren je echtscheiding aanvragen. Samen en in goed onderling overleg met een gemeenschappelijk verzoekschrift met hulp van een mediator of alleen met een eenzijdig verzoekschrift met hulp van een advocaat.

Lees meer
Einde Samenwonen

Ook bij samenwonen is het belangrijk om goede afspraken te maken. Dit geldt bij aanvang van het samenwonen, maar ook bij einde samenwonen. Lees hier meer over in dit artikel.

Lees meer
Register Erkend Scheidingsadviseur

Register Erkend Scheidingsadviseur. Corrien Roche staat ingeschreven in het Register en is zich bewust van het belang om in echtscheidingswereld altijd op de hoogte te zijn van de laatste wetgeving en actualiteiten.

Lees meer