Wanneer scheiden wij en waarom nemen de scheidingen na een vakantie toe

Er kunnen diverse redenen zijn waarom partners uit elkaar gaan. Soms nemen ze samen de beslissing om hun relatie te beëindigen en soms is de een al veel verder in het proces dan de ander. In mijn artikel wil ik er een paar scheidingsmomenten uitlichten. En omdat we net de vakantie achter de rug hebben….

Scheiden na een vakantie

Gedurende het jaar zijn partners druk met werk, de kinderen, familie, vrienden en hun hobby’s of sport. Er is genoeg te beleven, voldoende afleiding en daardoor soms ook (te) weinig tijd voor elkaar. En dan is het vakantie en zijn de partners dag en nacht samen. ‘Heerlijk’ kun je denken, maar dit kan ook betekenen dat zij zich aan elkaar gaan ergeren. Al die vreemde gewoonten vielen in de hectiek van de dag niet op, maar nu ze zo de hele dag bij elkaar zijn…. En dit in combinatie met de nodige vakantiestress, hebben we dé ingrediënten voor een begin van een scheiding. Hierbij zit de piek vooral na de zomervakantie; eind augustus, begin september.

Scheiden na feestdagen

Een andere piekmaand is januari, net na de kerstdagen, waar de partners weer meer tijd met elkaar doorbrengen. Iemands verjaardag of trouwdag vergeten, kan ook een heikel punt zijn; het kan bij de ander desinteresse uitstralen. Voor Brabanders en Limburgers zijn de carnavalsdagen risicovol. De reden: ‘vreemdgaan’.

Vreemdgaan of een andere liefde

De belangrijkste reden van een scheiding is als een van de partners vreemdgaat of een andere liefde ontmoet. Dit is vaak erg pijnlijk voor de achterblijvende partner en beïnvloedt met regelmaat het gehele echtscheidingsproces. Vreemdgaan of een nieuwe partner wordt meestal pas veel later ontdekt, waardoor de partners duidelijk in verschillende fasen zitten van de ‘rouw’verwerking, wat de nodige conflicten kan veroorzaken.

Financiële problemen

Geldgebrek veroorzaakt de nodige stress en deze wordt nog groter als de partners het dan niet met elkaar eens zijn. Vaak gaat het over de wijze van besteding van het geld. De een vindt dat de ander het geld dat beschikbaar is, verkeerd besteedt. Een tijdelijke situatie is nog te overbruggen, maar als het geldgebrek een langdurige situatie lijkt te worden door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid in combinatie met slecht verzekerd zijn, kan de spanning hoog oplopen.

Kinderen

Het klinkt vreemd, maar kinderen kunnen een belangrijke reden zijn voor een scheiding. Bijvoorbeeld al door het niet kunnen krijgen van kinderen. Of door het overlijden of een ernstige ziekte van een van de kinderen. De ouders kunnen dat verschillend verwerken óf de een kan minder begrip hebben voor de ander in  zijn/haar verwerkingsproces.

Ook zie je vaak dat ouders bij elkaar blijven voor de kinderen. Het uit huis gaan van de kinderen, kan dan een scheiding tot gevolg hebben.

Andere momenten

In de afbeelding zie je nog meer momenten die kunnen leiden tot een echtscheiding. U kunt nu extra alert zijn. Ga op tijd met elkaar in gesprek of zoek professionele hulp.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

MfN onpartijdige mediator RFEA Register Financieel Echtscheidingadviseurs
Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Heeft u de pensioenuitvoerder geïnformeerd na de scheiding?

Zo nee, dan kan dit grote problemen opleveren Na 1 mei 1995 gescheiden, dan is de kans groot dat de pensioenen verevend moesten worden. Vaak zijn er echter geen (duidelijke) afspraken gemaakt over het pensioen of de afspraken zijn niet binnen twee jaar doorgegeven aan de pensioenuitvoerder. De uitvoerder keert het pensioen in deze situatie uitsluitend uit aan diegene die het pensioen heeft opgebouwd. Een ex-echtgenoot houdt echter wel recht op zijn of haar deel van het pensioen. Maar het […]

Lees meer
Wet Pensioenverdeling uitgesteld

De nieuwe Wet Pensioenverdeling bij scheiding zou op 1 juli 2022 ingaan. Het was al lang de vraag ‘hoe gaan ze dit halen?’ Er is dan ook besloten om de wet uit te stellen. Zoals het er nu uitziet, wordt de nieuwe Wet pas op 1 januari 2027 geïntroduceerd. Hiervoor zijn twee argumenten: De pensioenuitvoerders kunnen hierdoor in de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel rekening houden met de aanpassingen die volgen uit het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding. Uitstel voorkomt dat […]

Lees meer
Initiatiefwetsvoorstel ‘gezamenlijk gezag door erkenning’ aangenomen

Niet gehuwd of geregistreerd partnerschap Als ouders op het moment dat een kind wordt geboren niet gehuwd of geregistreerd partner zijn, dan heeft alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag. De andere ouder moet, samen met de moeder, een verzoek doen voor het verkrijgen van het gezamenlijke gezag. Het aanvragen van het gezag wordt door ongehuwde ouders regelmatig vergeten Dit gebeurt in de meeste gevallen onbewust en onbedoeld. Het gevolg is dat één ouder geen gezag heeft over zijn of […]

Lees meer