Wat te regelen bij scheiding

Als u besluit te gaan scheiden, komen er veel onzekerheden op u af. Naast alle emoties, frustraties, teleurstellingen en verdriet, moet er veel geregeld worden. Er moeten belangrijke beslissingen genomen worden over veel financiële zaken. In dit artikel een poging voor een beknopt overzicht.

Keuze juiste begeleiding

Als u gaat scheiden, zijn er verschillende mogelijkheden om u te laten begeleiden. Kiest u voor een een advocaat of een mediator? Dit is o.a. afhankelijk van uw financiële situatie en de manier waarop u wenst te scheiden. Bij een mediator of advocaat-mediator is er de intentie om in overleg samen goede afspraken te maken. Neemt u allebei een advocaat in de hand, dan zult u bij de rechtbank tegenover elkaar staan en zal de rechter uiteindelijk beslissen hoe u uit elkaar gaat.

Tijdelijke afspraken

Vooraf zult u moeten kijken of er tijdelijke afspraken nodig zijn. Want na de beslissing om uit elkaar te gaan, kan het nog een tijd duren voordat alles definitief is. Hoe gaan we het de kinderen vertellen? Wie blijft er voorlopig in de woning wonen? Hoe gaan we onze gezamenlijke lasten betalen? Willen we al ieder een eigen bankrekening openen?

Afspraken vastleggen in een convenant

Via de mediator zullen alle zaken aan bod komen om tot gezamenlijke afspraken te komen, die schriftelijk worden vastgelegd in een convenant. Bij minderjarige kinderen hoort een ouderschapsplan met daarbij een omgangsgregeling (wie gaat wanneer voor de kinderen zorgen).

Ook komt uw vermogen aan bod. Wat is er? En hoe wilt u het verdelen? Is er bijvoorbeeld een gezamenlijke koopwoning en kan/wil een van beiden daar blijven wonen? Vervolgens zullen er afspraken gemaakt moeten worden over het pensioen. Wilt u het pensioen verdelen en zo ja, hoe wilt u dit dan doen? Tot slot maakt u afspraken over de kinder- en/of partneralimentatie.

Het opgestelde convenant wordt ingediend bij de Rechtbank. Na goedkeuring van de Rechtbank wordt uw echtscheiding ingeschreven in de Burgerlijke Stand. Pas dan is de scheiding definitief.

Praktische zaken regelen

Naast de afspraken via de mediator zult u nog meer praktische zaken moeten regelen, zoals:

  • Een gesprek met uw financieel adviseurs over de haalbaarheid van uw hypotheek;
  • De inboedel verdelen. Dit zijn de spullen in en rond het huis die van u samen zijn. Voor een gestructureerde aanpak kijkt u eens op www.nibud.nl/consumenten/uit-elkaar-de-inboedel-verdelen;
  • Verhuizing doorgeven aan uw gemeente;
  • Toeslagen aanvragen of wijzigen. Als u uit elkaar gaat, kan dit gevolgen hebben voor uw toeslagen en/of het kindgebonden budget;
  • Melden van uw echtscheiding bij uw pensioenverzekeraar(s).
  • Samen of apart uw belastingaangifte doen;
  • Testament aanpassen. Doordat u gaat scheiden is uw testament zeer waarschijnlijk niet meer up-to-date. Maak hiervoor een afspraak bij de notaris;
  • Bankzaken regelen. Heeft u nog gezamenlijke rekeningen, dan zullen deze op 1 naam moeten worden gezet. Misschien moet u ook bevoegdheden voor internetbankieren aanpassen.

Pff.. hoor ik u nu denken. Er komt inderdaad veel kijken bij een echtscheiding. Het begint bij het zoeken naar goede hulp die u stap voor stap kan begeleiden in het proces.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

MfN onpartijdige mediator RFEA Register Financieel Echtscheidingadviseurs
Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Geen afspraken mogelijk over partneralimentatie in de huwelijkse voorwaarden

Volgens de uitspraak van de Hoge Raad is het niet mogelijk om vóór het huwelijk afstand te doen van partneralimentatie door dit in de huwelijkse voorwaarden vast te leggen.

Lees meer
Wettelijke indexering kinder- en partneralimentatie per 1.1.2023

Elke jaar dient de kinder- en partneralimentatie te worden geïndexeerd. Per 1 januari 2023 is dit percentage vastgesteld op 3,4%

Lees meer
Pensioen: wie krijgt wat na een scheiding?

Pensioen: wie krijgt wat na een scheiding? Gaan u en uw partner uit elkaar? Dan is het belangrijk stil te staan bij het pensioen. U kunt dat namelijk op verschillende manieren regelen en verdelen. Een paar zaken om bij stil te staan. Ouderdomspensioen In de huidige Wet verevening pensioenen bij scheiding (WVPS) is geregeld dat de helft van het oudedagspensioen – dat tijdens het huwelijk (of geregistreerd partnerschap) is opgebouwd – “verevend” dient te worden. Dit betekent dat u beiden […]

Lees meer