Wie krijgt wat bij een scheiding?

Volgens Acda en De Munnik is het allemaal niet zo moeilijk, de inboedelverdeling. Die cd was van ons allebei, maar ‘gekregen van mijn moeder dus van mij’. Is het echt zo simpel? Hoe regelt u de verdeling en wie krijgt wat na een scheiding?

Als u bent getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan is doorgaans vastgelegd hoe de boedel bij scheiding wordt verdeeld. Maar wanneer u in algehele gemeenschap van goederen bent getrouwd, is de volledige boedel van u gezamenlijk. In overleg bepaalt u dan samen wie wat krijgt. Dat gebeurt meestal op het moment dat een van beiden (of u allebei) gaat verhuizen. U doet er goed aan de verdeling in een echtscheidingsconvenant op te nemen. Uw Financieel Echtscheidingsadviseur kan u daarbij helpen.

In gesprek met uw ex-partner

Een wensenlijst is een hulpmiddel bij de inboedelverdeling. U schrijft daarop de zaken die u graag zou krijgen. Veel spullen kunt u waarschijnlijk redelijk goed tegenover elkaar afstrepen. Over zaken die op beide lijsten voorkomen, moet u onderhandelen. Zeker wanneer u in scheiding ligt, is dat niet altijd eenvoudig. Ook al omdat het lastig is een duidelijke waarde aan spullen toe te kennen. Die 10 jaar oude bank, is die even veel waard als de laptop? Vaak is het een kwestie van geven en nemen.

Vergoeding voor de vertrekker?

Meestal behoudt degene die in het huis blijft wonen, het meubilair. Degene die vertrekt, moet dus nieuwe meubels kopen en kan daar een financiële vergoeding voor verlangen. Besef wel dat de achterblijver met tweedehands spullen blijft zitten. De economische waarde daarvan is veel lager en spullen zijn op korte termijn mogelijk aan vervanging toe. Een volledige vergoeding van het meubilair voor degene die vertrekt, is dus meestal niet reëel.

Bijzondere boedel

Een gevoelig onderwerp vormt het huisdier, vaak de hond. Wanneer beide partners zich eigenaar voelen van de hond en er allebei aan zijn verknocht, kan het lastig zijn om de hond te ‘verdelen’. Een bezoekregeling of ‘co-ouderschap’ kan dan een oplossing zijn.

De blikken bolide

Auto’s behoren niet tot de inboedel, maar ze moeten wel worden verdeeld. Wanneer een huishouden twee auto’s heeft, nemen beide (ex-)partners doorgaans hun eigen auto mee. Maar vaak is er een verschil in waarde tussen beide wagens. Die van de man is vaak meer waard dan die van de vrouw (sorry vrouwen!). Dat verschil in waarde moet wel worden verrekend (sorry mannen!).

Van mijn moeder, dus van mij   

En hoe zit dat nou met die cd van Acda en de Munnik? Dat hangt af van de huwelijksvorm. Bent u in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd, dan zijn erfenissen niet van u allebei. Die cd die u van uw moeder heeft gekregen, is dus van u. Deze huwelijksvorm is sinds 2018 standaard, maar het is mogelijk daarvan af te wijken. Vóór 2018 was de standaard algehele gemeenschap van goederen en die huwelijksvorm kent andere spelregels. Gekregen en geërfde spullen behoren dan tot de gezamenlijke boedel. Een instrument, sieraden en dus ook een cd zijn daarom niet vanzelfsprekend van u. Ook niet als u die van uw moeder heeft gekregen. Wel zal uw echtscheidingsadviseur zoveel mogelijk bepleiten dat dergelijke spullen naar de oorspronkelijke ontvanger gaan.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Vermogenstoets zorgtoeslag

De hoogte van uw vermogen is belangrijk voor de te ontvangen toeslagen. Per 1 januari 2024 mag het vermogen weer iets hoger zijn om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Lees meer
Indexatie alimentatiebedragen 2024 op 6,2%

Jaarlijks worden de bedragen voor de kinder- en partneralimentatie automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd. Voor 2024 geldt een percentage van 6,2%

Lees meer
Scheiden met een B.V.

Dit is een groot verschil met de anderen ondernemings rechtsvormen. Dit onder andere omdat een DGA – directeur groot aandeelhouder – wel een salaris ontvangt en pensioen kan opbouwen. Ook spreek je bij een B.V. over aandelen, die verdeeld of verrekend moeten worden. De B.V. in het vermogen De eigendom van een B.V. bestaat uit het bezit van de aandelen van de B.V. De werkelijke marktwaarde van het bedrijf wordt gedeeld over het aantal aandelen. Deze waarde van de aandelen […]

Lees meer