Wie stapt er tegenwoordig nog in het huwelijksbootje?

Ik hoor met regelmaat mensen zeggen: “Nee, wij zijn niet getrouwd, al die verplichtingen willen we allemaal niet”, maar blijken dan wel een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Nederlanders stappen minder vaak in het huwelijksbootje en kiezen vaker voor een geregistreerd partnerschap of ongehuwd samenwonen. Vooral twintigers en dertigers maken deze keuze steeds vaker. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau van de Statistiek. De verschillen zijn echter klein tussen een huwelijk en geregistreerd partnerschap. Daarom dit artikel om de verschillen uit te leggen. En om het compleet te maken, heb ik ook het samenlevingscontract erbij betrokken.

Trouwen en een geregistreerd partnerschap

Trouwen en een geregistreerd partnerschap zijn samenlevingsvormen die veel op elkaar lijken. Er zijn verschillen:

  1. Als u trouwt, moet u elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een partnerschap is dit niet verplicht;
  2. Een partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen heeft, buiten de rechter om worden beëindigd. Voor het ontbinden van een huwelijk moet u altijd naar de rechter;
  3. Het partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel;
  4. In sommige landen wordt het geregistreerd partnerschap niet erkend.

Het geregistreerd partnerschap is ooit ontstaan om een wettelijke erkenning te krijgen voor relaties van hetzelfde geslacht, tegenwoordig kan dat ook door het huwelijk. Toch neemt de populariteit toe. Waarom? Het stijgende aandeel geregistreerde partners komt eigenlijk uit twee groepen. Mensen die anders waren getrouwd en mensen die anders ongeregistreerd waren blijven samenwonen. Geregistreerd samenwonen zien partners vaak als een tussenweg: “je hebt net iets meer financiële zekerheid (lees: nagenoeg gelijk aan het huwelijk), maar het is niet zo duur als een huwelijk(sfeestje).”

Samenlevingscontract en een huwelijk of geregistreerd partnerschap 

De verschillen tussen een samenlevingscontract en trouwen/geregistreerd partnerschap zijn veel groter:

  1. Bij een huwelijk/partnerschap heeft u automatisch een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Bijvoorbeeld onderhoudsplicht en erfrecht. Bij een samenlevingscontract heeft u deze rechten en plichten alleen als u ze in het contract opneemt;
  2. Bij een samenlevingscontract is er geen sprake van een gemeenschap van goederen, tenzij u dit in het samenlevingscontract vastlegt;
  3. Bij een huwelijk/partnerschap hebben u en uw partner automatisch ouderlijk gezag over de kinderen die u samen krijgt. Bij een samenlevingscontract krijgt alleen de moeder automatisch ouderlijk gezag. De man moet het kind eerst erkennen om de officiële vader te worden en kan daarna samen met de moeder het gezamenlijk gezag laten registreren;
  4. Daarnaast komt u als samenwoners niet in aanmerking voor verevening van het opgebouwde ouderdomspensioen tijdens het samenwonen. U kunt dit in uw samenlevingsovereenkomst wel afspreken, maar het is de vraag of de pensioenuitvoerder hieraan zijn medewerking wil verlenen. Bij het huwelijk/geregistreerd partnerschap is dit wettelijk geregeld.

 

U ziet dat de verschillen tussen een samenlevingscontract en een huwelijk of geregistreerd partnerschap groot zijn. En bij samenwonen zonder contract, zijn de verschillen nog groter.

Belangrijk is om goed na te denken over wat voor u beiden van belang is. Welke rechten en plichten wenst u wel ten opzichte van elkaar en wat niet? Laat u daarbij goed informeren.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
De financiële impact van het woonadres van de kinderen na de scheiding

Ouders moeten bij een scheiding kiezen waar de kinderen worden ingeschreven, maar wat zijn de financiële consequenties van deze keuze. Lees hier meer over…

Lees meer
Vermogenstoets zorgtoeslag

De hoogte van uw vermogen is belangrijk voor de te ontvangen toeslagen. Per 1 januari 2024 mag het vermogen weer iets hoger zijn om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Lees meer
Indexatie alimentatiebedragen 2024 op 6,2%

Jaarlijks worden de bedragen voor de kinder- en partneralimentatie automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd. Voor 2024 geldt een percentage van 6,2%

Lees meer