Kind allerbelangrijkste bij een echtscheiding

Op het moment dat ik dit artikel schrijf zijn er bij het kinderprogramma ‘Klokhuis’ diverse afleveringen over en voor kinderen in een echtscheiding. In dit programma vertellen kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen. Maar ook wordt uitgelegd waar kinderen hulp kunnen vinden. Een super programma voor kinderen én ouders. Een aanrader!

Loyaliteit kinderen

Vaak hoor ik in onze echtscheidingspraktijk ‘Onze kinderen doen het zo goed. Nee, ze hebben weinig last van onze echtscheiding’. Maar is dat ook zo? De mensen die je het meest vertrouwd en er altijd voor je zijn, houden niet meer van elkaar en gaan nu gescheiden wonen. Kinderen voelen het verdriet van hun ouders. Ze merken ook de spanning die er tussen beide ouders vaak aanwezig is. En vragen zich soms af: ‘Ligt het nu aan mij, dat mijn ouders niet meer van elkaar houden?’. Onze ervaring is dat kinderen heel loyaal aan hun ouders zijn en dat zij hen niet nog meer verdriet willen doen.

Gesprek met de kinderen

Daarom is het heel belangrijk dat kinderen de kans krijgen om er ook met een derde over te praten. Hoe jong kinderen ook zijn, ze kunnen al heel snel duidelijk maken waar ze zich zorgen over maken of wat verdriet doet. ‘Als je iets slecht over papa zegt, zeg je dat ook over mij omdat ik een deel van papa ben’.

Tijdens onze kindgesprekken onder begeleiding van een pedagoge, zonder aanwezigheid van de ouders, mogen de kinderen vertellen wat hun bezighoudt. Hoe zij de scheiding ervaren. Waar ze verdrietig van worden of wat ze boos maakt. Wat ze belangrijk vinden als ze straks in 2 huizen wonen. Vaak hebben de kinderen al de oplossing zelf bedacht, maar.. hierover nog niet gesproken met hun ouders. Verwonderlijk of toch niet? Ouders in scheiding zijn vaak (ook al denk je van niet of wil je dat niet) veel met zichzelf bezig: ‘Kan ik hier wel blijven wonen? Hoeveel geld blijft straks over om van te leven?’. Zorgen over de toekomst, waarbij de kinderen niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen. Daarom is het zo fijn als de kinderen de kans krijgen om er eens met iemand over te praten die niet direct bij de familie betrokken is.
Als het kindgesprek wordt teruggekoppeld aan de ouders, is dat een heel waardevol moment. Soms confronterend en niet leuk om te horen, maar wel opbouwend om samen naar betere oplossingen te zoeken. Door naar het kind te luisteren, hoor je ook waar het bij het kind écht omgaat. Een scheiding geeft veel onzekerheid, maar wat telt bij het kind? Bovendien door naar het kind te luisteren creëer je ook draagvlak voor je ouderschapsplan. Als er samen over nagedacht wordt, is het meer een plan van en voor allemaal. Neemt niet weg dat de ouders uiteindelijk beslissen wat er in het ouderschapsplan staat, maar wel met een luisterend oor naar de kinderen.

Nog meer horen..
Tot slot wil ik nog graag wijzen op www.villapinedo.nl. Een website boordevol informatie voor en van kinderen van gescheiden ouders. Met veel tips, een forum waar vragen gesteld kunnen worden, een plek waar je via een app kunt praten met je eigen buddy. Maar ook voor de ouders zinvol, waaronder de brief ‘aan alle gescheiden ouders’. Begrijp me niet verkeerd, ik wil echt niet zeggen dat gescheiden ouders het fout doen, maar luisteren naar je kind is zó belangrijk en kan veel schade voorkomen.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

MfN onpartijdige mediator RFEA Register Financieel Echtscheidingadviseurs
Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Heeft u de pensioenuitvoerder geïnformeerd na de scheiding?

Zo nee, dan kan dit grote problemen opleveren Na 1 mei 1995 gescheiden, dan is de kans groot dat de pensioenen verevend moesten worden. Vaak zijn er echter geen (duidelijke) afspraken gemaakt over het pensioen of de afspraken zijn niet binnen twee jaar doorgegeven aan de pensioenuitvoerder. De uitvoerder keert het pensioen in deze situatie uitsluitend uit aan diegene die het pensioen heeft opgebouwd. Een ex-echtgenoot houdt echter wel recht op zijn of haar deel van het pensioen. Maar het […]

Lees meer
Wet Pensioenverdeling uitgesteld

De nieuwe Wet Pensioenverdeling bij scheiding zou op 1 juli 2022 ingaan. Het was al lang de vraag ‘hoe gaan ze dit halen?’ Er is dan ook besloten om de wet uit te stellen. Zoals het er nu uitziet, wordt de nieuwe Wet pas op 1 januari 2027 geïntroduceerd. Hiervoor zijn twee argumenten: De pensioenuitvoerders kunnen hierdoor in de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel rekening houden met de aanpassingen die volgen uit het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding. Uitstel voorkomt dat […]

Lees meer
Initiatiefwetsvoorstel ‘gezamenlijk gezag door erkenning’ aangenomen

Niet gehuwd of geregistreerd partnerschap Als ouders op het moment dat een kind wordt geboren niet gehuwd of geregistreerd partner zijn, dan heeft alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag. De andere ouder moet, samen met de moeder, een verzoek doen voor het verkrijgen van het gezamenlijke gezag. Het aanvragen van het gezag wordt door ongehuwde ouders regelmatig vergeten Dit gebeurt in de meeste gevallen onbewust en onbedoeld. Het gevolg is dat één ouder geen gezag heeft over zijn of […]

Lees meer