Kind allerbelangrijkste bij een echtscheiding

Op het moment dat ik dit artikel schrijf zijn er bij het kinderprogramma ‘Klokhuis’ diverse afleveringen over en voor kinderen in een echtscheiding. In dit programma vertellen kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen. Maar ook wordt uitgelegd waar kinderen hulp kunnen vinden. Een super programma voor kinderen én ouders. Een aanrader!

Loyaliteit kinderen

Vaak hoor ik in onze echtscheidingspraktijk ‘Onze kinderen doen het zo goed. Nee, ze hebben weinig last van onze echtscheiding’. Maar is dat ook zo? De mensen die je het meest vertrouwd en er altijd voor je zijn, houden niet meer van elkaar en gaan nu gescheiden wonen. Kinderen voelen het verdriet van hun ouders. Ze merken ook de spanning die er tussen beide ouders vaak aanwezig is. En vragen zich soms af: ‘Ligt het nu aan mij, dat mijn ouders niet meer van elkaar houden?’. Onze ervaring is dat kinderen heel loyaal aan hun ouders zijn en dat zij hen niet nog meer verdriet willen doen.

Gesprek met de kinderen

Daarom is het heel belangrijk dat kinderen de kans krijgen om er ook met een derde over te praten. Hoe jong kinderen ook zijn, ze kunnen al heel snel duidelijk maken waar ze zich zorgen over maken of wat verdriet doet. ‘Als je iets slecht over papa zegt, zeg je dat ook over mij omdat ik een deel van papa ben’.

Tijdens onze kindgesprekken onder begeleiding van een pedagoge, zonder aanwezigheid van de ouders, mogen de kinderen vertellen wat hun bezighoudt. Hoe zij de scheiding ervaren. Waar ze verdrietig van worden of wat ze boos maakt. Wat ze belangrijk vinden als ze straks in 2 huizen wonen. Vaak hebben de kinderen al de oplossing zelf bedacht, maar.. hierover nog niet gesproken met hun ouders. Verwonderlijk of toch niet? Ouders in scheiding zijn vaak (ook al denk je van niet of wil je dat niet) veel met zichzelf bezig: ‘Kan ik hier wel blijven wonen? Hoeveel geld blijft straks over om van te leven?’. Zorgen over de toekomst, waarbij de kinderen niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen. Daarom is het zo fijn als de kinderen de kans krijgen om er eens met iemand over te praten die niet direct bij de familie betrokken is.
Als het kindgesprek wordt teruggekoppeld aan de ouders, is dat een heel waardevol moment. Soms confronterend en niet leuk om te horen, maar wel opbouwend om samen naar betere oplossingen te zoeken. Door naar het kind te luisteren, hoor je ook waar het bij het kind écht omgaat. Een scheiding geeft veel onzekerheid, maar wat telt bij het kind? Bovendien door naar het kind te luisteren creëer je ook draagvlak voor je ouderschapsplan. Als er samen over nagedacht wordt, is het meer een plan van en voor allemaal. Neemt niet weg dat de ouders uiteindelijk beslissen wat er in het ouderschapsplan staat, maar wel met een luisterend oor naar de kinderen.

Nog meer horen..
Tot slot wil ik nog graag wijzen op www.villapinedo.nl. Een website boordevol informatie voor en van kinderen van gescheiden ouders. Met veel tips, een forum waar vragen gesteld kunnen worden, een plek waar je via een app kunt praten met je eigen buddy. Maar ook voor de ouders zinvol, waaronder de brief ‘aan alle gescheiden ouders’. Begrijp me niet verkeerd, ik wil echt niet zeggen dat gescheiden ouders het fout doen, maar luisteren naar je kind is zó belangrijk en kan veel schade voorkomen.

Foto Corrien Roche

Corrien Roche

financieel echtscheidingsadviseur en mediator

Het mooie van mijn vak is dat ik al mijn creativiteit, kennis en kunde mag inzetten die mijn klanten nodig hebben om 'samen' tot de meest optimale oplossingen te komen. Waardoor ieder straks zijn eigen weg kan inslaan, maar met een positieve kijk op de toekomst.

MfN onpartijdige mediator RFEA Register Financieel Echtscheidingadviseurs
Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
Indexatie alimentatie per 1 januari 2022

Ieder jaar wordt het percentage gepubliceerd waarmee de alimentatie moet worden geïndexeerd. Voor 2022 is dit 1,9%

Lees meer
Wie houdt na de scheiding meestal de woning?

Gezamenlijke koopwoning vaker naar de man Na een scheiding valt de gemiddelde koopkracht van vrouwen aanzienlijk terug, terwijl deze bij mannen enigszins toeneemt. Wel stijgt de gemiddelde koopkracht van vrouwen in de vijf jaar na de scheiding sneller, onder meer doordat ze meer uren gaan werken dan voor de scheiding. Dit blijkt uit diverse onderzoeken van het CBS. Onder een scheiding wordt in deze onderzoeken verstaan het beëindigen van een periode van samenwonen. Woning Veel mensen, zowel mannen als vrouwen, […]

Lees meer
Neem tijd voor financiële en fiscale afspraken tijdens scheiding

Onderstaand artikel van de Belastingdienst trok mijn aandacht. Hoezo maken 7 op de 10 stellen geen financiële afspraken tijdens het scheidingsproces? Voor mij is dit onbegrijpelijk. De checklist die de Belastingdienst daarbij aanbiedt, is een handig hulpmiddel. Ik zie het als een belangrijke taak voor de mediator, die het echtpaar begeleidt tijdens de scheiding. Hen te wijzen op alle financiële en fiscale mogelijkheden en valkuilen. Want een scheiding regel je maar één keer. Je wilt geen financiële of fiscale tegenvallers […]

Lees meer