Hoe kan ik scheiden met huwelijkse voorwaarden?

Als u voor het huwelijk, huwelijkse voorwaarden heeft laten opstellen bij de notaris, dan zijn deze in beginsel bepalend voor onder andere de verdeling van het vermogen bij een echtscheiding. Huwelijkse voorwaarden zijn schriftelijke afspraken die voorafgaand (maar kan ook tijdens het huwelijk), kunnen worden gemaakt. In de huwelijkse voorwaarden kunnen ook afspraken zijn vastgelegd over de verdeling van het pensioen. Afspraken over partneralimentatie kunnen alleen in de huwelijkse voorwaarden worden vastgelegd als de alimentatie gelijk of hoger is dan de wettelijke alimentatie. Het is niet mogelijk om in de huwelijkse voorwaarden een alimentatieverplichting uit te sluiten. U zult daar tijdens de echtscheiding afspraken over moeten maken.

Er bestaan verschillende vormen van huwelijkse voorwaarden, dus het is heel belangrijk dat bij een echtscheiding eerst de huwelijkse voorwaarden goed worden bestudeerd. Wat heeft u bij de start van uw huwelijk afgesproken en wat heeft u daarmee beoogd?

Als u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, dan betekent dat meestal dat er geen gemeenschap van goederen is. Een veel voorkomende bepaling in de huwelijkse voorwaarden is een ‘periodiek verrekenbeding’. U heeft dan ieder gescheiden vermogens, in combinatie met de plicht om ieder jaar de ‘overgespaarde inkomsten’ met elkaar af te rekenen. Overgespaarde inkomsten is het vermogen dat overblijft als u meer inkomsten heeft dan uitgaven. In de praktijk blijkt dat slechts weinig echtparen ieder jaar hun overgespaarde inkomsten verrekenen. Er kan dan een situatie ontstaan dat u bij een echtscheiding niet uw vermogens, maar wel de waarde van uw vermogens toch bij helfte moet verdelen.

Andere soorten van huwelijkse voorwaarden, zijn bijvoorbeeld een ‘koude uitsluiting’, waarbij er geen enkele gemeenschap van goederen bestaat en er alleen gescheiden vermogens zijn. Of een ‘finaal verrekenbeding’, waarbij aan het einde van het huwelijk met elkaar wordt afgerekend ‘alsof’ men in een algehele gemeenschap van goederen was gehuwd.

Terug naar alle vragen

Persoonlijk gesprek 0499 219 011 Deskundig advies, mail ons
Onze unieke samenwerkingMet aandacht voor kinderenDeskundig voor ondernemers
Belangrijke informatie, vanuit ons blog...
De financiële impact van het woonadres van de kinderen na de scheiding

Ouders moeten bij een scheiding kiezen waar de kinderen worden ingeschreven, maar wat zijn de financiële consequenties van deze keuze. Lees hier meer over…

Lees meer
Vermogenstoets zorgtoeslag

De hoogte van uw vermogen is belangrijk voor de te ontvangen toeslagen. Per 1 januari 2024 mag het vermogen weer iets hoger zijn om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Lees meer
Indexatie alimentatiebedragen 2024 op 6,2%

Jaarlijks worden de bedragen voor de kinder- en partneralimentatie automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd. Voor 2024 geldt een percentage van 6,2%

Lees meer